Development

Juridische zaken
Robotauto

'Robots moeten soort mensenrechten krijgen'

Europese juridisch specialisten willen graag de leiding nemen met regelgeving.

Ford zelfrijdende auto © Ford
16 januari 2017

Europese juridisch specialisten willen graag de leiding nemen met regelgeving.

De commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement dringt er bij de Europese Commissie op aan wetgeving op te stellen voor apparaten met kunstmatige intelligentie. Die regels moeten een aantal onzekerheden wegnemen die nu nog bestaan rond aansprakelijkheid en ethische dilemma's.

De commissie wil haast maken met het opstellen van deze regels. Zij vinden het gevaar groot dat Europa straks achter de feiten aanloopt doordat andere grootmachten straks de kaders hebben bepaald. "Het is zeer urgent dat we een robuust Europees juridisch raamwerk creëren", stelt Made Delvaux die namens de juridische commissie spreekt.

Een van de voorwaarden voor het opstellen van dergelijke regels is wel dat elke vorm van kunstmatige intelligentie voorzien wordt van een 'kill switch', een mogelijkheid om als mens in kritieke situaties de controle over te nemen. Het voltallige parlement stemt volgende maand over het pleidooi van de juridische commissie. Maar ook al stemt het Europees Parlement voltallig voor de motie, kan de Europese Commissie deze alsnog naast zich neerleggen.

Haast is geboden

Er zijn verschillende redenen om haast te maken met het ontwerp van zo'n raamwerk. De komst van zelfsturende auto's laat niet lang meer op zich wachten, maar ook in andere toepassingen maakt de robot zijn opwachting, zoals in de zorg. Door de robots een vorm van elektronische rechtspersoon toe te kennen, kan in het geval van discussie over hun handelen - bijvoorbeeld bij een ongeluk - makkelijker worden bepaald wie verantwoordelijk is voor hun acties. Maar het maakt het ook mogelijk een systeem van verplichte verzekering op te zetten dat van toepassing is op volledig autonome auto's. Mocht zo'n robotauto dan een ongeluk veroorzaken in de Europese Unie, kunnen de slachtoffers rekenen op een schadevergoeding. 

De vrees van de Europarlementariërs straks achter de feiten aan te lopen is niet ongegrond. In de Verenigde Staten bestaan al enkele jaren wetten en regels die specifiek over de acties van robots gaan. Ook in Zuid-Korea is de minister van Kenniseconomie (MKE) verantwoordelijk gemaakt voor het ontwikkelen wet- en regelgeving met betrekking tot robotica. In Japan is net als in Europa een oproep gedaan om de veiligheid rond robots te waarborgen.

Overigens komt de oproep van de juristen van het Europees Parlement niet uit de lucht vallen. De Europese Commissie financierde zelf het project RoboLaw om het opstellen van wet- en regelgeving rond robots wetenschappelijk voor te bereiden. De resultaten daarvan werden eind vorig jaar verwerkt in een studierapport (pdf) voor de juridische commissie van de Europese Commissie, directoraat-generaal voor interne beleidszaken.

Zie ook Development op AG Connect Intelligence
2
Reacties
Gerard 16 januari 2017 18:50

Ben benieuwd wie de (WA) aansprakelijkheid gaat verzekeren en betalen. Ook de robot?

Johan 16 januari 2017 13:12

Straks eisen ze ook nog een metalen Piet.

Reactie toevoegen