Overslaan en naar de inhoud gaan

Ronald Prins geeft aftrap gastlessen cybersecurity

Prins geeft daarmee de aftrap voor de nieuwe module cybersecurity van Geef IT Door en roept zijn vakgenoten op in zijn voetsporen te treden en zelf ook voor de klas te gaan staan.
© Fox-IT
Fox-IT

Geef IT Door

Nederland digitaliseert in rap tempo. Ons land staat in de top 5 van meest innovatieve landen ter wereld. Maar liefst 94% van de Nederlanders heeft toegang tot het internet en een kwart van onze economische groei hebben we te danken aan ICT. De vraag naar goed opgeleide IT-professionals neemt dan ook steeds verder toe. Aangezien de belangstelling onder jongeren voor het vakgebied achterblijft is er in 2014 een landelijke campagne gestart: Geef IT Door. Een belangrijk onderdeel van de campagne is gastlessen van ICT-professionals in het voortgezet onderwijs.
ICT-professionals laten vanuit hun eigen ervaring zien waarom een carrière in de ICT voor jongeren een goede keuze is. Geef IT Door koppelt vakmensen aan een school uit hun regio en stelt via een toolkit het benodigde gereedschap beschikbaar voor de gastlessen.
Naast gastlessen over ICT en programmeren heeft het sinds kort twee thema’s aan het pakket toegevoegd: Cybersecurity en Big Data.

“Onze maatschappij wordt steeds afhankelijker van digitale systemen. Het internet is al lang niet meer enkel een middel om te mailen en de bankzaken te verzorgen. Er zijn legio aan geavanceerde technieken, van zelfrijdende auto’s tot sluizen, die gekoppeld zijn aan het internet. Dat brengt veel voordelen met zich mee, maar ook nieuwe risico’s. Om met die nieuwe technologie verantwoord om te gaan, is het belangrijk dat we ook echt goed begrijpen hoe de technologie precies werkt. Alleen dan kunnen we deze geavanceerde systemen echt veilig maken”, aldus Prins.

Al in vroeg stadium

Prins stelt dat IT net zo goed als lezen en rekenen al in een vroeg stadium in het lespakket moet worden opgenomen. “Niet alleen als instrument voor het gebruik ervan, maar ook echt de diepte in zodat we heel vroeg al leren hoe de technologie werkt.”

Met de toenemende digitalisering van de samenleving neemt ook de omvang van cybercriminaliteit toe. In sommige EU-lidstaten overstijgt computermisdaad de traditionele misdaad al in omvang. De vraag naar gekwalificeerde beveiligingsspecialisten neemt daardoor rap toe. Ook de mogelijkheden van Big Data in ICT-toepassingen worden steeds groter. Binnen sectoren als de logistiek, energie en gezondheidszorg speelt Big Data een steeds belangrijkere rol. Geef IT Door zet daarom vanaf nu ook dataspecialisten en cybersecurity professionals voor de klas om te laten zien hoe actueel en noodzakelijk deze onderwerpen zijn.

Prins scheef vandaag de blog 'Pompen of verzuipen' over het rapport Nederland digitaal droge voeten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in