Overslaan en naar de inhoud gaan

Samsung: Batterijen oorzaak van Note 7-ramp

De batterij was de schuldige. Dat is de conclusie van Samsung over het debacle van de Galaxy Note 7. Deze geavanceerde phablet moest vorig jaar kort na de introductie uit de handel worden genomen omdat de toestellen herhaaldelijk in de brand vlogen.
Verbrande Galaxy Note 7
© YouTube
YouTube

Samsung heeft dit weekend bekend gemaakt wat de oorzaken waren voor de oververhitting.

Te klein

De batterijen die afkomstig waren van Samsung SDI raakten oververhit doordat er niet genoeg ruimte was in het toestel voor de batterij. De superslanke Note 7 zorgde daardoor voor druk op de rechterbovenkant van de batterij. In enkele gevallen leidde dat ertoe dat de elektroden binnen de batterij aangetast werden en contact maakten met kortsluiting als gevolg.

Samsung verving na de eerste incidenten de batterijen voor die van Amperex Technology. Maar een aantal daarvan waren niet voorzien van isolatietape en sommige hadden scherpe uitsteeksels binnen de cel waardoor de separator tussen de anode en de cathode beschadigd raakt. Bovendien waren de separators van deze batterijen al erg dun, waardoor de kans op beschadiging en kortsluiting al groter was.

30.000 batterijen getest

Voor het onderzoek heeft Samsung 200.000 exemplaren van de Note 7 getest met 30.000 batterijen getest. Speciaal hiervoor werd een gigantische testfaciliteit opgezet waar de batterijen geladen en ontladen werden. Aan het onderzoek werkten een team van 700 technici mee. Onafhankelijke partijen als UL, Exponent en Tüv Rheinland, waren ook bij het onderzoek betrokken. Onderzocht werd nog of het aan de nieuwe technologie lag voor het snel laden van de batterij, of dat het aan bepaalde apps lag.

Samsung heeft niet bekend gemaakt welke procedures ze hanteerde voor de testen van de Note 7 voordat die uitgebracht werd. Wel is het testproces grondig gewijzigd naar aanleiding van de onderzoeksresultaten, zo liet het bedrijf weten. Voor nieuwe modellen smartphones ontwerpt Samsung een nieuw compartiment waarin batterijen meer ruimte hebben binnen de telefoon en beter bestand zijn tegen schokken van buitenaf, bijvoorbeeld doordat het toestel valt.

Samsung haalde in september 2016 ruim 2,5 miljoen exemplaren van de Note 7 terug, nadat diverse in brand waren gevlogen. In de VS alleen al waren toen zeker 100 incidenten gemeld met oververhitte batterijen.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in