Overslaan en naar de inhoud gaan

Smartphones maken rekencentrum overbodig

Smartphones hebben meer rekenkracht dan supercomputers van de vorige eeuw. En die rekenkracht ligt een groot deel van de dag te niksen. Als je die inzet voor servertaken, kun je flink besparen, stellen Finse onderzoekers.
smartphones
© pixabay
pixabay

In het project Ubispark onderzoeken wetenschappers van de universiteit van Helsinki de mogelijkheden van clusters van smartphones voor grootschalige gegevensverwerking. Het idee om ongebruikte verwerkingskracht aan te boren is op zich niet nieuw. Het werd bijvoorbeeld al toegepast in het SETI@Home-project. Dat is een onderdeel van het SETI-project waarin de kosmos afgezocht wordt naar sporen van buitenaardse intelligentie. Sinds 1999 kunnen geïnteresseerden een deel van de data die het SETI-project oplevert, laten verwerken op hun pc thuis.

UbiSpark stelt een vergelijkbare aanpak voor, maar dan met smartphones. Die hebben inmiddels een rekenkracht waar gebruikers van supercomputers in de vorige eeuw alleen van konden dromen.

Prestaties smartphones
Prestaties smartphones

Uit proefopstellingen concluderen de onderzoekers dat 9 Galaxy S4 smartphones in één uur tijd hetzelfde kunnen presteren als een Proliant-server van HP.  Daarbij gebruiken ze maar 7,2 procent van de energie die de HP-server verstookt.

In eerste aanleg boren de wetenschappers de rekenkracht in Android-smartphones aan voor wetenschappelijke doeleinden. Wie daaraan wil bijdragen, kan de verwerkingscapaciteit van zijn smartphone met de UbiSpark-app doneren aan de wetenschap.Daarbij houdt men zelf de controle. Het is bijvoorbeeld mogelijk de app zo in te stellen dat er alleen een beroep op de smartphone wordt gedaan wanneer die oplaadt én met wifi verbonden is. Ook slimme apparaten die deel gaan uitmaken van het Internet of Things zouden ingezet kunnen worden, aldus de wetenschappers.

Wanneer de smartphones in elkaars nabijheid zijn,zal de verwerking efficiënter verlopen. Er gaat dan minder rekenkracht verloren aan communicatie en synchronisatie. Het is zelfs denkbaar dat bedrijven servers de deur uit kunnen zetten door de mechanisme te benutten, stellen de onderzoekers. Leuk voor de investeringen, en goed voor de energierekening. Telecombedrijven zouden hun klanten ook met kortingen kunnen verleiden om een deel van hun rekenwerk op hun smartphones te doen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in