Overslaan en naar de inhoud gaan

'Spelletjesmakers aller landen, verenig u tegen Microsoft'

Het Universal Windows Platform (UWP) ontwikkelt zich tot een gesloten platform binnen een platform, waarschuwt Sweeney, dat het consumentendeel van het pc-ecosysteem afsluit en app-distributie en handel zal monopoliseren. Het is in zijn beleving Microsofts meest agressieve actie ooit.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Sweeneys toorn is gewekt doordat Microsoft nieuwe Windows-functionaliteit exclusief binnen UWP introduceert; daardoor ontneemt Microsoft ontwikkelaars de vrijheid om die functionaliteit te gebruiken als ze hun software buiten de Windows Store om aan de man zouden willen brengen. Ontwikkelaars van computerspellen kunnen bij gebruik van die functionaliteit niet langer rechtstreeks aan klanten verkopen, of via een andere appwinkel.

Sweeney formuleert drie eisen aan Microsoft:

  • Iedere eigenaar van een Windows-pc moet UWP-applicaties kunnen downloaden zoals dat nu met win32-applicaties kan, zonder belemmeringen of waarschuwingen van de kant van Microsoft.
  • Ieder bedrijf moet - net zoals nu kan - een online winkel voor pc-spelletjes kunnen drijven, zonder dat Windows belemmeringen of obstakels opwerpt.
  • Gebruikers, ontwikkelaars en uitgevers moeten altijd de vrijheid hebben om rechtstreeks zaken te doen met elkaar, zonder dat Microsoft iedereen dwingt deel te nemen aan zijn in-appeconomie waarbij het 30 procent van de omzet opstrijkt.

Sweeney uit zijn bezwaren in een lang en gepassioneerd betoog in The Guardian.Hij haalt daarin ook uit naar Google. Dat baat volgens hem een 'technisch open, maar praktisch gesloten' platform rond Android uit door het op het komische af te bemoeilijken om apps van derden buiten de Google Play Store om te installeren.

Apple noemt hij niet. Epic Games verkoopt wel spellen via de App Store, waar Apple alles wat Sweeney van Microsoft verlangt, verbiedt. Wellicht is het vooruitzicht dat Microsofts universum op dat van Apple gaat lijken een grotere bedreiging voor de games-ontwikkelaars dan het gesloten karakter van iOS - dat zich de laatste jaren tot extra afzetkanaal heeft ontwikkeld

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in