Innovatie & Strategie

Branche
Gartner

Sterke dollar drukt stijging IT-uitgaven

Volgend jaar beter!

Gartner © Gartner
11 april 2017

Volgend jaar beter!

IT-uitgaven stijgen dit jaar wereldwijd met 1,4 procent tot 3,5 biljoen dollar Dat dit lager is dan eerder werd verwacht, ligt voor een groot deel aan de koersstijging van de dollar.

Dat constateert Gartner. De marktonderzoeker ging eerder nog uit van een groei van 2,7 procent ten opzichte van 2016. “De sterke Amerikaanse dollar zorgt ervoor dat er dit jaar 67 miljard dollar minder uitgegeven wordt aan IT”, laat research vice president John-David Lovelock weten in een verklaring. “We verwachten dat de hoge dollarkoers dit hele jaar een negatieve invloed heeft op de cijfers van Amerikaanse IT-leveranciers.”

Voor 2018 gaat Gartner uit van een sterkere groei van de IT-uitgaven: 2,9 procent.

Telefoons en pc's duurder

De sterkste verbetering is te vinden bij de mobiele apparaten en pc’s. De omzet zal dit jaar 1,7 procent hoger uitvallen, terwijl die in 2016 juist met 2,6 procent was gedaald ten opzichte van 2015. Dat is vooral te danken aan een omzetstijging van mobiele telefoons; de prijzen daarvan zullen dit jaar gemiddeld hoger liggen dan in 2016. Dat geldt ook voor opkomende landen als China en de regio Azië/Pacific. De gemiddelde prijsstijging wordt daarnaast gevoed doordat veel iPhone-gebruikers hun oudere toestellen zullen vervangen door de nieuwste modellen.

Dure onderdelen

Dit jaar zullen de prijzen van pc’s met 1,4 procent stijgen, terwijl smartphones 4,3 procent duurder worden. Volgens Gartner komt dat doordat fabrikanten meer moeten betalen voor componenten. Bovendien letten gebruikers minder op de prijs dan op de mogelijkheden en uitstraling van apparatuur. “Ze kopen een device waarvan ze vinden dat het past bij hun lifestyle”, zegt Gartner.

Onderdelen die fors duurder zijn geworden de afgelopen maanden zijn DRAM’s, SDD’s, batterijen en LCD’s. De prijzen van NAND-flash zijn zelfs verdubbeld sinds vorig jaar juni.

Voor de tabletmarkt zijn weinig gunstige verwachtingen. Gebruikers doen er steeds langer over om de tablets te vervangen, waardoor de vraag naar deze apparaten daalt. Maar ook de verkoop van pc’s en laptops blijft dalen. Dat negatieve effect wordt wat gedempt doordat meer zakelijke gebruikers dit jaar zullen overstappen op Windows 10. Daar komt nog bij dat de prijzen van pc’s dit jaar stijgen doordat onderdelen duurder worden.

Serververkoop stokt

Het data center system segment wist de daling van 0,1 procent in 2016 om te zetten in een verwachte groei van 0,3 procent. Wel stagneert de vraag naar servers. Gartner constateert dat dat vooral komt doordat grote organisaties er steeds vaker voor kiezen niet meer zelf servers aan te schaffen maar verwerkingskracht te huren in de cloud bij aanbieders als Amazon, Google en Microsoft.

De IT-dienstverlening zal dit jaar met 2,3 groeien, wat minder is dan de groei van 3,6 procent in 2016. In totaal wordt er 917 miljard dollar aan uitgegeven.

Aan communicatiediensten wordt het meest uitgegeven: 1376 miljard dollar. Maar dat is wel 0,3 procent minder dan in 2016. Positief punt hierbij is wel dat in 2016 de daling in dit segment hoger was: 1,4 procent.

Zakelijke software kent, zoals gewoonlijk, de sterkste groei: 5,5 procent tot in totaal 351 miljard dollar.

 

Lees meer over
Zie ook Innovatie & Strategie op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen