Loopbaan

Carriere
anoniem

Tinderachtige app voor ongezien solliciteren

Eindhovense app van start-up: solliciteren, terwijl recruiters je met rust laten.

6 januari 2017

Eindhovense app van start-up: solliciteren, terwijl recruiters je met rust laten.

De laatste tijd is er erg veel te doen over agressieve werving van schaarse IT-professionals en de capriolen die recruiters uithalen om hen over de streep te krijgen om bij hen te komen werken.

Recruiters belagen kandidaten met telefoontjes en berichten. “Als je beschikt over de meestgevraagde skills van dit moment wordt je soms wel 15 tot 20 keer per dag door recruiters benaderd. Soms zijn ze zelfs zo brutaal om mij op het werk te bellen”, vertelde een jonge software-ontwikkelaar eind vorig jaar tijdens het IT Masters evenement in Den Haag.

Dat is ook de reden waarom veel IT-professionals die niet actief op zoek zijn naar een baan maar wel openstaan voor interessante aanbiedingen vaak een anoniem profiel aanmaken op jobboards. Dat betekent dat naam en contactgegevens ontbreken, maar het CV verder wel compleet is. Op die manier kun je toch op zoek naar interessante vacatures.” Je bent in de veronderstelling dat niemand weet dat je solliciteert. Helaas weten doorgewinterde recruiters deze kandidaten vaak toch op te sporen”, vertelt medebedenker Roos Sluis van JobTalk.

Swipen, liken, dan pas chatten

De Eindhovense start-up heeft daar iets op bedacht. Met de Tinder-achtige app van JobTalk  kunnen IT’ers zelf beslissen of hun profiel openbaar wordt of niet. Als je geen vinkje zet bij deze optie is het onmogelijk dat iemand je ziet, terwijl je als latent werkzoekende wel alle vacatures te zien krijgt die bij je passen. “Als je een vacature disliket, zal de vacaturehouder het profiel nooit zien. Pas op het moment dat de werkzoekende een vacature liket, zal de vacaturehouder een pushnotificatie ontvangen en het profiel aangeboden krijgen om te swipen”, verduidelijkt Sluis.

anoniem solliciteren

Sluis bedacht de app samen met compagnon Ingrid van den Hurk, waarmee zij recruitmentbedrijf Perfect Link runt. Werkzoekenden kunnen swipen tussen de verschillende vacatures die werkgevers gratis op de app kunnen zetten. Als een sollicitant aangeeft interesse te hebben in een vacature en de werkgever met de kandidaat in zee wil gaan, dan is er sprake van een match. Via de chatfunctie in de app kunnen de partijen dan met elkaar in gesprek gaan.  

Moeite met brief schrijven

Sluis en van den Hurk zagen in Tinder een mooie tool om mensen ook op professioneel vlak bij elkaar te brengen. “Er is niks mis met solliciteren via de mail, maar ik denk wel dat jongeren straks eerder aan apps als JobTalk zullen denken bij het zoeken van een nieuwe baan. Jongeren hebben steeds vaker moeite met het schrijven van een sollicitatiebrief. Bij onze app hoeven ze alleen maar een profiel in te vullen.”

De app werkt met gps. Dus als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een techjob in Eindhoven, dan kan je door de straten van de High Tech Campus rijden, terwijl de app laat zien bij welke bedrijven er vacatures voor je beschikbaar zijn.

Iedere maand meer matches

De gratis te downloaden app voor IOS en Android is eind juli 2015 gelanceerd en telt nu meer dan 750 vacatures. Het aantal werkzoekenden is inmiddels ruim 12.000. Maandelijks worden er volgens JobTalk gemiddeld 178 matches gegenereerd.

Zie ook Loopbaan op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen