Development

Governance
Donald Trump

Trump jaagt internetarchief naar Canada

De vrees voor meer overheidstoezicht deed de organisatie besluiten het archief te verkassen.

© CC BY-SA 4.0,  Michael Vadon
1 december 2016

De vrees voor meer overheidstoezicht deed de organisatie besluiten het archief te verkassen.

"Organisaties als de onze, die zijn gebouwd voor de lange termijn, moeten beter geprepareerd zijn voor verandering", zegt de organisatie achter The Internet Archive in reactie op de verkiezing van Donald Trump tot nieuwe president van de Verenigde Staten.

The Internet Archive is een initiatief van Brewster Kahle, een internetondernemer en bibliothecaris die in 1996 bedacht dat webpagina's vluchtig zijn. Gemiddeld bestaan ze slechts honderd dagen. Daarna komt er een nieuwe versie of zijn ze om andere redenen onvindbaar. Daarom begon Kahle kopieën aan te houden. In 2014 omvatte de verzameling zo'n 15 petabyte aan data.

De organisatie vreest dat overheidstoezicht en beperkingen eerder toenemen dan afnemen onder de nieuwe regering. Het gevolg is dat alle databases een backup krijgen in Canada gehost onder een domein dat buiten de jurisdictie van de Verenigde Staten valt. Kahle deed in een blog een oproep voor donaties voor een Internet Archive of Canada. The Internet Archive heeft zijn hoofdvestiging in San Francisco en houdt al kopieën aan in Egypte en Nederland. Maar dat zijn slechts gedeeltelijke kopieën. De nieuwe vestiging in Canada moet een volledige back-up worden. Kahle verwacht miljoenen dollars nodig te hebben voor de operatie.

Brewster Kahle

Brewster Kahle
Brewster Kahle, CC-BY-2.0
Joi Ito

Brewster Kahle is computer-wetenschapper, internet-ondernemer en activist. Hij streeft naar een onbeperkte toegang tot informatie voor iedereen. Hij stond aan de basis van verschillende fundamentele ontwikkelingen op internet, zoals de Internet Hall of Fame, het Alexa-systeem voor de analyse van webverkeer en -analyse, maar ook bedrijven als supercomputerbouwer Thinking Machines.

Het bekendst is Kahle wellicht vanwege het Internet Archive en de Wayback Machine die daarop is gebaseerd. Hiermee zijn de meeste historische versies van internetsite nog terug te halen.

Kahle refereerde in een TEDTalk in 2007 aan de bibliotheek van Alexandrië. Daar werden alle boeken van de wereld verzameld. Toen deze bibliotheek werd verwoest ging ook de hele collectie verloren. Kahle zegt daaruit geleerd te hebben dat van elke belangrijke verzameling minimaal twee kopieën moeten bestaan op verschillende plekken in de wereld. In Amsterdam is al een gedeeltelijke kopie van The Internet Archive opgeslagen, net als een in Alexandrië. 

Politiek klimaat voor archief
verandert in de VS

De regering van Trump heeft een uitbreiding van inlichtingen- en toezichtsdiensten als een speerpunt, concludeert Bloomberg. De eerste indicaties daarvoor zijn de aanstellingen voor Jeff Sessions en Mike Pompeo, respectievelijk als openbaar aanklager en directeur van de CIA tijdens de regering van George W Bush. Beiden zijn groot voorstander van een uitbreiding van spionage-activiteiten waaronder het aftappen van dataverkeer. Trump heeft in zijn verkiezingsstrijd meermalen geopperd het internet af te sluiten voor groepen die hem niet goed gezind zijn. Dat klimaat is buitengewoon zorgelijk voor iemand als Kahle die juist de openheid van informatie nastreeft.

Zie ook Development op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen