Innovatie & Strategie

Procesmanagement
bouwtekening

TU-Delft heeft blockchain-hypotheek werkend

Open source voedingsbodem voor 'een compleet nieuw financieel ecosysteem'

© CC0 - Pixabay ElasticComputeFarm
2 februari 2017

Open source voedingsbodem voor 'een compleet nieuw financieel ecosysteem'

TU-Delft heeft een werkend prototype ontwikkeld voor een op blockchain-technologie gebaseerde hypotheekmarktplaats.

De code voor de marktplaats kan worden gedownload vanaf Github en is eenvoudig uit te proberen voor iedereen die over een Python-omgeving beschikt. Op de marktplaats wordt de rol van de traditionele geldverstrekker uitgesplitst in deeltaken zoals:

  • risicobeoordeling
  • geld verstrekken
  • faillissementsafhandeling
  • administratie

  Deze deeltaken kunnen elk door meerdere partijen online worden opgepakt, tegen een zelf vast te stellen vergoeding. Het is aan de geldvrager (de consument die een huis moet zien te financieren) al dan niet 'ja' te zeggen tegen een aanbod. Dat aanbod kan in theorie afkomstig zijn van een klassieke hypotheekbank die zich op de marktplaats begeeft, maar kan even zo goed van een of meer particuliere beleggers afkomstig zijn. 

  Online ecosysteem van startups

  Het door studenten van de TU onder leiding van professor Johan Pouwelse ontwikkelde prototype voorzien in API's (software-aansluitpunten) waarmee derden aan de slag kunnen met zelf te ontwikkelen diensten rond het blockchain-hypotheekproces. Te denken valt bijvoorbeeld aan een service die diverse kleinere geld-aanbiedingen bundelt tot contracten die een concrete hypotheekaanvraag afdekken. Of services voor het faciliteren van markttransparantie en statistische informatie over de online hypotheekmarkt. 

  Pouwelse: "De TU Delft gaat geen hypotheekverstrekker worden, maar we hebben wel de technologie gemaakt waarmee een online ecosysteem van startups in en rond de financiële dienstverlening zou kunnen opbloeien". Pouwelse, die bij de TU Delft leiding geeft aan het Blockchain-lab, laat daarbij doorschemeren nog meer pijlen op zijn boog te hebben. 

  Rol bank verandert

  Grootbank ABN AMRO reageert positief op het initiatief van TU-Delft. "De samenwerking en technologie brengt ons inzichten over hoe de toekomst met blockchain eruit kan zien. Wat de rol van financiële instellingen daarin is en welke waarde we daarmee als bank aan onze klant kunnen bieden" verklaart Hoofd Innovation Centre Arjan van Os.

   

   

   

  Lees meer over
  Zie ook Innovatie & Strategie op AG Connect Intelligence
  7
  Reacties
  Anoniem 13 maart 2017 08:47

  Het gaat hier niet om een blockchain, maar om een decentraal systeem. Het hele punt van blockchain is juist dat het systeem niet beinvloedt kan worden, anders dan op vooraf bepaalde regels. Maar het is overduidelijk dat de decentrale app deze veiligheid niet bied: een persoon die kwaad wil kan het systeem aantasten.

  René Vader 07 februari 2017 17:17

  Is er ook de mogelijkheid om een vraag te stellen als je de code wilt gebruiken? Ik krijg deze blockchain als demo niet werkend voor een POC vanuit een verzekeringsmaatschappij.

  Willem 07 februari 2017 15:27

  Op zich interessant, maar met de huidige lage rente gaat natuurlijk geen weldenkend particulier concurreren met de geldpersen van de ECB.

  Jasper 07 februari 2017 13:35

  Mooi initiatief; ik ben ook zeer benieuwd naar de rol van de (alle) stake holders in het gehele proces van geldverstrekking en zekerheden. Denk aan andere betrokken banken (aflossing bij oversluiting), notaris en kadaster (ondertekening en registratie van hypotheekakten). Volgens mij is dit de volgende stap in deze ontwikkeling.

  Wekkel 07 februari 2017 09:50

  Klinkt goed. Is er ook documentatie die een leek kan begrijpen?

  Gerrit kleyn Winkel 03 februari 2017 14:24

  Mooie ontwikkeling!
  Volgens kenners is/wordt BlockChain de grootste technologie revolutie sinds de uitvinding van internet.
  En laat mijn eigen zoon nou net technische wiskunde studeren aan de TU Delft. Hopelijk heeft hij hier ook interesse in...

  Tamara 03 februari 2017 10:48

  Interessant! Hoe zien jullie de rol van HDN, de notaris en het advies in dit ecosysteem?

  Reactie toevoegen