Overslaan en naar de inhoud gaan

TU Delft leert kinderen programmeren

Het gaat om de programmeertaal Scratch, die speciaal voor kinderen ontwikkeld is door de Amerikaanse universiteit MIT. De cursus is bedoeld voor kinderen vanaf acht jaar en wordt aangeboden via een MOOC (Massive Open Online Course).
kinderen op de laptop
© Pixabay
Pixabay

De cursus is de eerste Nederlandstalige MOOC van de TU Delft en ook de eerste die op kinderen gericht is. Door de cursus leren kinderen Scratch beter te begrijpen en te gebruiken, waardoor ze zelf games kunnen maken of verder kunnen bouwen aan een game die door een ander is gemaakt.

Interesse vroeg wekken

De cursus had begin deze week al meer dan 500 inschrijvingen. De cursus is gemaakt door Felienne Hermans, die eerder al drie online cursussen maakte voor volwassenen. Zij geeft bovendien iedere zaterdag programmeerles aan kinderen. Hermans hoopt dat meer scholen programmeerles gaan geven. ''Programmeren is een belangrijke vaardigheid voor de toekomst. Er is nu al een groot tekort aan programmeurs en de verwachting is dat dat zal oplopen. We moeten kinderen dus vroeg interesseren voor programmeren.''

Verder hoopt Hermans juffen en meesters met de MOOC te helpen. “Voor hen is het niet altijd even makkelijk om kinderen te interesseren voor programmeren. Leerlingen kunnen zo zelf aan de gang en er is een docentenhandleiding.”

Flappy Bird

In de cursus maken kinderen iedere week een game. Dat varieert van een doolhof tot een acquarium, van een Flappy Bird spel tot een soort Super Mario. Ook zitten er filmpjes in en veel tests om te kijken of ze de stof hebben begrepen.

Vijftig scholen hebben zich aangemeld om de cursus te gaan doen. Het is opgezet als een programma van vier weken met 2 tot 6 uur inzet per week. Deelnemers kunnen zelf hun startdatum bepalen. De TU Delft biedt de cursus aan via het internationale online platform EdX.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in