Beheer

Zakelijke software
NGINX

Turbo-webserver NGINX krijgt opkikker

Het 'high performance'-alternatief voor de Apache webserver krijgt betere load-balancing en configuratie.

14 maart 2017

Het 'high performance'-alternatief voor de Apache webserver krijgt betere load-balancing en configuratie.

Het open source high performance NGINX Plus delivery platform heeft Release 12 uitgebracht, die de prestaties en het beheer flink verbetert.

De nieuwe versie heeft een nieuw proces om load-balancing en webserver-configuratie te controleren en te distribueren over een cluster NGINX Plus servers. Ook is de nginScript configuatietaal verbeterd en zijn er meer mogelijkheden om de prestaties van de toepassing in real time in de gaten te houden. Verder is de caching verbeterd die de prestaties verder opschoeft.

NGINX (engine-X) is in 2002 ontwikkeld door Igor Sysoev als antwoord op het sterk stijgende bezoekcijfers van populaire websites. Die kregen na de eeuwwisseling te maken met veel meer dan 10.000 gelijktijdige verzoeken op de servers. Met een nieuwe 'lichtgewicht' architectuur werd het mogelijk snel op te schalen. De NGINX is gebouwd op het heel snel uitleveren van statische content. Verzoeken om dynamische content wordt omgeleid naar een ander platform dat beter in toegerust voor die taak.

Sinds de eerste versie in 2004 beschikbaar kwam is de populariteit snel gestegen. Onder meer sites als Netflix, Github, WordPress en Nasa gebruiken NGNIX.

"In de digitale omgeving van vandaag is het meer dan ooit belangrijk om websites te hebben met veel extra's die goed presteren zonder downtime of vertragingen", zegt Gus Robertson, de CEO van NGINX, Inc. Dit bedrijf brengt op basis van NGINX een uitgebreidere versie uit, NGINX Plus, met onder meer support en extra eigenschappen. Daardoor is het voor grote ondernemingen makkelijker NGNIX te gebruiken.

Apache versus NGNIX

Apache werd in 1995 ontwikkeld door Robert McCool en als open source project onder de vlag van de Apache Software Foundation uitgebracht. De populariteit van Apache steeg snel onder meer vanwege de uitstekende documentatie en de ondersteuning in andere softwareprojecten.

Het grote verschil tussen NGNIX en Apache de manier waarop inkomend verkeer wordt afgehandeld. Omdat de ontwikkeling NGNIX was gericht op hoge prestaties en bovendien de kennis werd meegenomen over waar de verkeersafhandeling in Apache bij hoge verkeersvolumes problemen geeft, werd gekozen een nieuwe procedure vanaf de grond af op te bouwen. Deze behandelt al het verkeer op basis van een asynchroon, non-blocking, event-driven connection handling algoritme. De connecties worden gescheiden van het daadwerkelijk verwerken van opdrachten. De webserver kan 'worker' processen aanmaken die elk duizenden connecties tegelijkertijd 'levend' kan houden. Door steeds te checken welke opdrachten (events) worden afgehandeld, kan de 'worker' steeds die opdrachten uitvoeren van een connectie wanneer daar daadwerkelijk om wordt gevraagd. 

Apache daarentegen werkt - simpel gezegd -  met 'threads' die elk maar één enkele connectie kunnen bedienen. Apache kan wel threads apart zetten met behulp van 'keep alive's', waardoor de Apache efficiënter te werk kan gaan. Dit systeem - in feite heeft Apache de mogelijkheid drie varianten daarvan in te zetten - werkt uitstekend, maar werkt suboptimaal wanneer er sprake is van heel hoge verkeersvolumes.

Marktaandeel NGINX groeit gestaag

Volgens marktonderzoeker Netcraft is Apache de meestgebruikte webserver op actieve sites met een marktaandeel in september 2016 van 46 procent. NGNIX is tweede met bijna 19 procent en Microsoft is een goede derde met 10 procent marktaandeel.

Netcraft Marktaandeel webservers actieve sites

Wordt alleen gekeken naar de miljoen drukst bezochte sites heeft Apache een marktaandeel van 42,5 procent, NGNIX is goed voor 27,6 procent en Microsoft krap11 procent.

Netcraft marktaandeel webservers drukste sites
Lees meer over
Zie ook Beheer op AG Connect Intelligence
1
Reacties
Stefan 14 maart 2017 12:19

In dit artikel zijn de termen NGINX en NGNIX zo vaak door elkaar dat ik niet meer weet wat nu de juiste naam van deze webserver is.

Reactie toevoegen