Overslaan en naar de inhoud gaan

Ultieme honeypot: politie runt criminele marktplaats

De Nederlandse politie heeft met een internationale gecoördineerde actie de criminele marktplaats Hansa Market overgenomen en onder controle gekregen. Daarmee heeft de Nederlandse politie samen met Europol, de FBI en de DEA zicht gekregen op meer dan duizend drugstransacties per dag.

Hansa Market opereerde op het zogenoemde dark web, waar criminelen alleen via speciale software toegang toe hadden voor illegale handel en om af te rekenen, bijvoorbeeld met bitcoins. De autoriteiten kwamen de afgeschermde internethandel op het spoor na een tip van een internetsecuritybedrijf. Vervolgens werden twee hoofdverdachten getraceerd in het Duitse Siegen, twee beheerders van 30 en 31 jaar. Het Team High Tech Crime van de politie zag na de aanhouding van twee Duitse betrokkenen kans om een server in Litouwen over te nemen en in Nederland verder te laten werken, zonder dat de gebruikers dat in de gaten hadden. De politie wist daarbij ook de encryptie uit te schakelen.

Dat leverde de politie een schat aan informatie op. Daarbij hielp dat de FBI vrijwel gelijktijdig bezig was om de criminele marktplaats AlphaBay uit de lucht te halen. Klanten van AlphaBay waren overgestapt naar Hansa Market, zonder te beseffen dat de server net in Amsterdam via Litouwen onder controle was gebracht van de Nederlandse opsporingsautoriteiten. Zo ontstond de ideale fuik voor politie en OM om zicht te krijgen op de verborgen drugshandel.

1000 bestellingen per dag

Tienduizenden onversleutelde berichten tussen verkopers en kopers over bestellingen werden zo onderschept. Dagelijks werden 40.000 advertenties geplaatst en 1000 bestellingen gedaan. De criminele marktplaats Hansa Market telde vorig jaar 1765 verkopers. In de maand tijd dat Hansa Market onder controle van de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie stond, waren er precies 50.000 transacties, grotendeels voor soft- en harddrugs. De Nederlandse opsporingsautoriteiten benadrukken dat niet is opgetreden als drugskoper of - verkoper, maar dat na de overname is opgetreden als beheerder van de marktplaats.

Door het monitoren van de transactie kreeg de politie zicht op de identiteit van kopers en verkopers. Deze week is op basis van die informatie al een topverkoper op de marktplaats aangehouden in Krimpen aan den IJssel. Daarnaast zijn drie anderen aangehouden, maar meer arrestaties zullen volgen. Er zijn circa vijfhonderd kopers in beeld gekomen, onder wie ook kopers voor eigen gebruik. Daarnaast is beslag gelegd op diverse rekeningen met in totaal meer dan 1000 bitcoins, omgerekend ongeveer 2 miljoen euro.

Eerste succes van eenheid Dark web

Landelijk cyberofficier Martijn Egberts van het Openbaar Ministerie toonde zich donderdag verguld met de vangst. Het is het eerste succes van de speciale eenheid Darkweb van het Team High Tech Crime, dat onlangs werd opgericht. De grootste winst is volgens hem dat kopers en verkopers zich voorlopig niet veilig meer zullen wanen op criminele marktplaatsen, omdat altijd de mogelijkheid bestaat dat de autoriteiten meekijken. "Wij willen niet dat er dit soort criminele vrijplaatsen op internet bestaan", aldus Egberts op een persconferentie in Driebergen. "Nederland heeft grote verkopers en die mensen kunnen zich de komende tijd zorgen maken."

De Nederlandse politie was leidend in het onderzoek, aldus Wilbert Paulissen, hoofd Landelijke Recherche, omdat men aanvankelijk dacht dat de servers van Hansa Market in Nederland stonden. De criminele marktplaats stond sinds 20 juni onder supervisie van de politie. Paulissen haalde Hansa Market gisteren met een druk op de knop symbolisch offline. Het is de eerste keer dat de politie op deze manier is geïnflitreerd in een criminele, virtuele marktplaats.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in