Overslaan en naar de inhoud gaan

Vaatwasser Miele blijkt achterdeur ziekenhuis

De Miele Professional PG 8528 is een vaatwasser die ook desinfecteert zodat materialen in operatiekamers kunnen worden gebruikt. Van digitale desinfectie is echter geen sprake.
beveiligingslek
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Het apparaat heeft een webserver waarmee het apparaat op afstand benaderbaar is voor informatie-uitwisseling. Die webserver blijkt echter slecht beveiligd. Hij is gevoelig voor zogeheten 'directory traversal attacks', zegt IT-beveiliger Loran Kloeze in De Volkskrant. Kloeze kwam eerder ook problemen met de Stemwijzer op het spoor.

De zwakke beveiliging maakt het mogelijk voor kwaadwillenden de root van de systeem te benaderen. Vandaar uit is het in principe ook mogelijk andere apparatuur op het ziekenhuisnetwerk te benaderen.

Fysieke en digitale infectie mogelijk

De thermodesinfector, zoals de professionele vaatwasser officieel heet, zal zelf niet veel interessante informatie voor hackers bevatten. Het is wel mogelijk de temperatuurinstellingen te beïnvloeden zodat er ten onrechte van uit gegaan wordt dat de medische instrumenten die er uit komen, steriel zijn. Dat kan tot grote problemen leiden wanneer geopereerde patiënten geïnfecteerd raken.

Een ander probleem waar Kloeze op wijst is dat de hackers de ziekenhuisapparatuur kunnen misbruiken om een botnet op te zetten.

Miele lijkt niet erg onder de indruk, zo blijkt uit een reactie van de woordvoering in de krant. De apparatuur hangt in een bedrijfsnetwerk en de verantwoordelijkheid voor de beveiliging ligt daarom bij de netwerkbeheerders, is het verweer. Kloeze veegt de vloer aan met een dergelijke argumentatie en vindt dat de fabrikant altijd moet zorgen voor veilige apparatuur.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in