Overslaan en naar de inhoud gaan

'Veel websites zorgaanbieders nog onveilig'

Bij veel websites van zorgaanbieders ontbreekt nog steeds een veilige HTTPS-verbinding. Dat zegt de organisatie voor digitale transparantie Open State Foundation.

"Van de 22.393 onderzochte websites van zorgaanbieders ondersteunt slechts een derde een verbinding die ervoor zorgt dat het websiteverkeer versleuteld wordt'', waarschuwt de organisatie.

Bij toepassing HTTPS worden gegevens voor verzending versleuteld. Daardoor is het voor buitenstaanders onmogelijk om gegevens die over de lijn gaan te lezen of te wijzigen. Bovendien geeft toepassing van het protocol ook de zekerheid dat je verbonden bent met de site die je ingetoetst hebt in de url.

Websites van ziekenhuizen en huisartsen zijn veel vaker via de veiligheidsuitbreiding op het HTTP-protocol beveiligd dan die van andere zorgaanbieders, maar ook hier blijft 32 respectievelijk 39 procent in gebreke. In de geestelijke gezondheidszorg, bij verloskundigen, fysiotherapeuten en bij de thuiszorg schermt minder dan een kwart de communicatie met zorgvragers af met HTTPS.

Eerder dit jaar constateerde de Open State Foundation al, dat het bij de overheid ook nog niet opschiet met HTTPS. In januari beschermde pas 44 procent van de overheidswebsites communicatie met de burger via dit protocol. Kennelijk wordt daar wel vooruitgang geboekt. op de website van de Open State Foundation staat de teller nu op 66 procent.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in