Overslaan en naar de inhoud gaan

Vicepresident Pence stuurde onveilige e-mail

Vicepresident Mike Pence van de VS heeft routinematig zijn persoonlijke e-mailaccount gebruikt voor staatszaken toen hij gouverneur was van Indiana.
Mike Pence
© CC-BY-2.0 - Flickr cropped from original
CC-BY-2.0 - Flickr cropped from orig

Dat meldt de Amerikaanse krant Indystar donderdag. Uit de mails die de krant heeft opgevraagd bij de staat Indiana blijkt dat Pence via zijn AOL-account zaken besprak die de staatsveiligheid betroffen.

Persoonlijke mailaccounts zijn makkelijker te hacken dan overheidsaccounts. Dat bleek vorig jaar zomer toen de e-mail van Pence werd overgenomen. Mailcontacten in het adresboek van Pence kregen een bericht dat hij en zijn vrouw waren gestrand op de Filipijnen en kregen het verzoek om geld naar een bepaalde rekening over te maken om de terugreis te bekostigen. Na dit incident schakelde Pence over op mail met een hogere beveiligingsgraad.

Pence: aantijgingen absurd

Pence ontkent het gebuik van persoonlijke e-mail voor gevoelige zaken en noemt de aantijgingen "absurd''. De wet in Indiana schrijft voor dat het weliswaar niet verboden is voor ambtenaren om privéadressen op het werk te gebruiken, maar dat gevoelige zaken altijd via het werkadres moeten gaan.

Het was uitgerekend Pence die Hillary Clinton hard aanviel op haar mailgedrag tijden de presidentscampagne. Clinton gebruikte toen zij minister was een persoonlijke mailserver en stuurde via deze server vertrouwelijke informatie. Clinton erkende dat, maar de FBI concludeerde na onderzoek dat ze niets strafbaars had gedaan. Pence hield tot het eind van de campagne vol dat Clinton door het gebruik van privémail ongeschikt zou zijn voor het presidentschap.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in