Overslaan en naar de inhoud gaan

Vingerafdruklezer smartphone 'duikt onder'

Componentenleverancier Qualcomm heeft een vingerafdruksensor ontwikkeld die axiaal onder het aanraakscharm van een smartphone kan worden verborgen.
© Qualcomm
Qualcomm

De nieuwe oplossing werd gisteren gedemonstreerd op het Mobile World Congress in Shanghai. De showcase was een prototype van een smartphone van het Chinese merk Vivo. Volgens Engadget, dat kennelijk bij de demonstartie aanwezig was, werkt de op reflexie van geluidsgolven gebaseerde sensor foutloos maar wel wat trager dan de gebruikers van andere vingerafdruklezers mogelijk gewend zijn.

Een ander nadeel is dat het vooralsnog alleen samengaat met de wat duurderdere OLED-schermen. Bovendien mag het glas niet dikker zijn dan 0.8 millimeter, wat opzich goed kan, maar wel impliceert dat het gebruik van sommige schermbeschermers problemen kan gaan opleveren.

Apple

Vingerafdruklezers worden in sommige smartphonees gebruikt als indentificatiemiddel dat het intypen van lange inlogcodes onnodig maakt. Apple was in 2014 de eerste die deze technologie voor dat doel inzette, op zijn iPhone 5s. In navolging van Apple kwamen ook andere smartphonemakers met vingerafdruklezers die 'ten zuiden van' (d.w.z. lateraal onder) het scherm zijn aangebracht en daarmee de mogelijkheid van een full screen voorkant voor de smartphone's blokkeren.

Natte vinger

Een prettige bijkomstigheid van de sensor die Qualcomm nu presenteert deze ook hartslag van de gebruiker kan registreren. Ook zou de nieuwe sensor geen probleem hebben met vochtige vingers (wat voor Apple's TouchID wel een probleem is). BBC haalt in zijn berichtgeving over de Qualcomm-sensor een expert aan die ervan overtuigd is dat Apple Qualcomm in de markt zal 'verslaan' met een eigen sub-sceen sensor. Qualcomm verwacht op z'n vroegst eind dit jaar op stoom te zullen komen met de massaproductie van de nieuwe subscreen sensoren.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in