Development

Software-ontwikkeling
PHP

Volksverhuizing web aanstaande

Een upgrade van PHP - de basis van ruim 80 procent van websites - is heel hard nodig.

4 januari 2017

Een upgrade van PHP - de basis van ruim 80 procent van websites - is heel hard nodig.

PHP versie 5.6 krijgt binnen enkele dagen zijn laatste update. Daarna stopt de officiële ondersteuning. De opvolger -  PHP 7 - is echter pas bij 2 procent van de websites in gebruik.

Sinds 1 januari is de ondersteuning van PHP versie 5.5 - de voorganger van versie 5.6 - zelfs definitief voorbij. Dat lot wacht PHP 5.6 op 31 december 2018. In de komende twee jaar wordt voor de laatste versie uit de 5-reeks nog slechts bij grote beveiligingsrisico's een veiligheidsupdate uitgegeven.

PHP 5.6 wordt op dit moment nog door 16,5 procent van de websites gebruikt, blijkt uit de officiële cijfers van w3techs. Verontrustender is dat 63 procent van de sites gebruik maakt van versie 5.5 of lager, versies die dus sinds 1 januari ook helemaal geen veiligheidsupdates meer krijgen.

Haast maken met migratie

thePHP.cc raadt iedere website-beheerder dan ook aan haast te maken met migratieplannen naar PHP 7, en liefst gelijk naar versie 7.1. Wie een versie 5.5 of lager gebruikt, neemt al een loopje met de beveiliging van de website. Wie versie 5.6 gebruikt, is weliswaar nog twee jaar veilig, maar een legacy-toepassing porteren naar een nieuwe omgeving kan een langdurige klus zijn, leert het verleden. Daarbij speelt mee dat PHP deel uitmaakt van een software stack. Verandert je een van de belangrijkste onderdelen, zijn waarschijnlijk ook aanpassingen elders in de stack nodig.

Bij oudere versies komt niet alleen de veiligheid in het geding, ook kunnen websites geen gebruik maken van vernieuwingen die in PHP zijn aangebracht. Ook zal in de komende twee jaar steeds meer software geen ondersteuning meer bieden voor PHP 5-versies. Zo is al bekend dat de nieuwe versies NEOS 3.0, PHPUnit 6.0, TYPO3 8 LTS, PhpSpec 4.0, Laravel5.5, Xdebug 2.6 en Symfony 4.0 die in de loop van 2017 uitkomen, niet meer samenwerken met PHP 5-versies.

Uitfasering is al lang bekend

PHP kent een versieplanning die al geruime tijd vast ligt.Zo eindigt de reguliere ondersteuning van PHP 7.0 al eind 2017 met een 'extended' ondersteuning tot eind 2019 waarin alleen de kritieke beveiligingsproblemen worden gerepareerd. Een overstap naar PHP 7.1 is het veiligst omdat de reguliere ondersteuning al tot eind 2018 loopt.

php end of active support
Bron: thephp.cc

 

Lees meer over
Zie ook Development op AG Connect Intelligence

Reactie toevoegen