Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorkom digitale blaadjes op het spoor

De spoorwegen in Europa staan op het punt een twee nieuwe systemen in te voeren. Ontwerpkeuzes voor de interfaces zijn cruciaal voor de cyberveiligheid en het beheer. "We zijn in dit digitale tijdperk in een nieuw paradigma terechtgekomen”, waarschuwt Marc Antoni, directeur van de afdeling Rail bij het UIC op het congres RailTech Europe 2017.
Railtech Europe 2017

Antoni sprak over de invoering van het European Rail Traffic Management System (ERTMS) en het Automatic Train Operation (ATO). Het eerste heeft tot doel de veiligheid op het spoor te vergroten door Europabreed te standaardiseren op treinbeïnvloedingsystemen, spoorwegseinen en de apparatuur in seinhuizen. Automatic Train Operation is een nieuw systeem dat het mogelijk moet maken treinen uit zichzelf te laten rijden.

Internetveiligheid wordt makkelijk vergeten

De integratie van deze systemen met de al in gebruik zijnde systemen is complex. Er moeten interfaces worden gebouwd die nooit voor 100 procent te testen zijn, waarschuwt Antoni. Daarom is het ontwerp cruciaal. “Als de systemen die met elkaar moeten integreren complex zijn, dan kun je vergeten dat je een goede veiligheid of internetbeveiliging kunt bewerkstelligen."

Daarom is het van het grootste belang dat nu in deze fase de vertegenwoordigers van assetmanagement, spoorveiligheid en cyberveiligheid in nauwe samenwerking de vereisten formaliseren en vervolgens de interface definiëren. Gaten in de internetbeveiliging moeten in het ontwerp worden uitgesloten. "Als we niet aan de toekomst denken dan kost het veel. Niet alleen geld, maar misschien ook mensenlevens.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in