Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouwen negeren IT-vacatures ten onrechte

Door een overdaad aan jargon, technische specificaties en de angst in een mannenwereld terecht te komen voelen vrouwen zich niet geroepen te solliciteren. Met een schreeuwend tekort aan IT’ers bij onder meer het Rijk en gemeenten liggen hier dus volop kansen om het tij te keren.
juichende vrouw met computer
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

De ICT heeft een zeer kansrijke arbeidsmarkt, weinig beroepsgroepen hebben zo veel openstaande vacatures per kandidaat als de ICT concludeerde het UWV onlangs nog. In 2015 was gemiddeld 23 procent alle vacatures moeilijk vervulbaar.

Onder ICT-vacatures was dit echter 48 procent, het hoogste aandeel van alle beroepsgroepen. De tekorten ontstaan vooral door de veranderende gevraagde skills: vaak zijn technische vaardigheden nodig om systemen van binnenuit te begrijpen. De vereiste kennis in de ICT is vaak heel specifiek en moet up-to-date zijn. Ontwikkelingen gaan razendsnel. Daarnaast is er in toenemende mate ook behoefte aan mensen met inzicht in bedrijfsprocessen en communicatieve vaardigheden, die klantwensen kunnen vertalen naar ICT.  En vooral die laatste eisen spreken vrouwen over het algemeen aan.

Technisch imago

Het beperkte enthousiasme van vrouwen om op IT-functies te reageren ligt overigens niet uitsluitend aan de onaantrekkelijk omschreven vacatures. Volgens recruiter Monsterboard overwegen vrouwen een baan in de IT nog veel te weinig, omdat ze denken dat de wereld van de Informatie Technologie te technisch is voor hen. Monsterboard wil met een Diversity Week zowel IT-werkgevers als vrouwen laten inzien dat een baan in de IT voor vrouwen dichterbij is dan vaak gedacht wordt.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

‘Als vrouwen gaan onderzoeken hoeveel IT er al in hun huidige baan zit en als ze hun kwaliteiten hier naast leggen, blijkt dat een IT baan vaak wel binnen handbereik ligt’, is de overtuiging van Gian Zandonà, managing director van Monsterboard. ‘Soms moeten alleen wat extra trainingen of opleidingen gevolgd worden’. Daarnaast spreekt het vrouwelijke kandidaten meer aan als er termen als opleiding, coaching, ouderschapsverlof en flexibele werktijden in de baanomschrijving voorkomen.

Creativiteit

Zandonà wil daarmee overigens niet beweren dat het technische aspect van het vak totaal onbelangrijk is. ‘Je moet een zekere affiniteit of interesse hebben in techniek, maar uit gespreken met vrouwen die al werkzaam zijn in de IT blijkt dat communicatieve vaardigheden, analytisch vermogen en creativiteit bijna net zo belangrijk zijn voor een IT functie’.

Bron: Binnenlands Bestuur / Esther Walstra

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in