Overslaan en naar de inhoud gaan

WADA aangevallen door Russische hackers

De hackers ontdekten onder meer welke atleten om medische redenen toestemming hadden gekregen om verboden middelen te gebruiken. Een deel daarvan hebben de hackers naar buiten gebracht.

Het WADA bevestigde de aanval dinsdag op de website. Volgens de organisatie maken de hackers deel uit van het 'Tsarenteam', dat ook wel 'Fancy Bear' wordt genoemd. Volgens de waakhond zijn er geen aanwijzingen dat andere gegevens in handen van de hackers zijn gevallen. "Laat het duidelijk zijn dat deze criminele daden erg schadelijk zijn voor de pogingen om Rusland weer te vertrouwen", zei WADA-baas Olivier Niggli.

Het Kremlin heeft de beschuldiging van het WADA ontkend. "Geen sprake van", zei een woordvoerder van het Kremlin. Vorige maand bleek al dat het WADA-account van de Russische atlete Joelia Stepanova was gehackt. De aanvallers probeerden waarschijnlijk haar verblijfplaats te achterhalen.

In het gehackte systeem moet Stepanova namelijk aangeven waar dopingcontroleurs haar kunnen vinden. Stepanova is een klokkenluider die de grootschalige doping in de Russische sport naar buiten bracht. Vanwege het dopingsysteem werd Rusland deels geweerd van de Olympische Spelen en volledig buitengesloten van de Paralympische Spelen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in