Overslaan en naar de inhoud gaan

Walmart bang voor bedrijfsspionage door Amazon op AWS

Amazon Web Services is nog steeds verreweg de meest gebruikte clouddienst. Maar wie een opdracht wil scoren bij Walmart, kan zich er maar beter verre van houden.
spionage
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

The Wall Street Journal meldde eerder deze week op gezag van betrokken opdrachtnemers, dat Walmart gebruik van Amazon Web Services ronduit verbood. Wie voor Walmart werkt en AWS gebruikt, moet overstappen op Microsofts Azure, was de boodschap zoals opdrachtnemers die begrepen.

Walmart heeft op die berichtgeving nu gereageerd met een iets genuanceerder geformuleerde boodschap. Opdrachtnemers hebben de vrijheid om de clouddienst te gebruiken die hen en hun klanten het beste past, liet Walmart in een verklaring weten. "Maar het zal geen verrassing zijn dat we onze bedrijfsgevoelige informatie in sommige gevallen liever niet op het cloudplatform van een concurrent willen laten opslaan."

Walmart raakt steeds verder verwikkeld in een concurrentiestrijd met Amazon, naarmate het zelf online gaat en Amazon formules ontwikkeld om fysieke winkels te openen. En zeker na de overname van Whole Foods Market door Amazon zal men zich bij Walmart achter de oren krabben; daarmee is Amazon immers een rechtstreekse concurrent geworden van Amerika's grootste supermarktketen.

Toch is het advies om Amazons dochterbedrijf AWS te mijden en de reden die Walmart daarvoor geeft, opmerkelijk. Het is op zich nog voor te stellen dat Walmart er weinig voor voelt om de bankrekening van Amazon te spekken door gebruik te maken van diens meest succesvolle bedrijfsonderdeel. Maar dat is niet wat Walmart in zijn verklaring zegt. Walmart zegt dat het geen bedrijfsgevoelige informatie wil opslaan op systemen van een dochterbedirjf van de grote concurrent. En daarmee zegt Walmart feitelijk dat het bang is dat Amazon er op die manier inzage in zou kunnen krijgen - wat een behoorlijk vergaande beschuldiging is aan het adres van AWS en zijn zakelijke integriteit.

AWS heeft voor zover bekend nog niet op deze aantijging gereageerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in