Overslaan en naar de inhoud gaan

Weer veel meer DDos-aanvallen

Het aantal DDos-aanvallen nam met 148 procent toe, vergeleken met het vierde kwartaal van 2014. Dat constateert beveiliger Akamai in zijn State of the Internet Security Report over het vierde kwartaal van 2015. Daarvoor put de beveiliger uit zijn Akamai Intelligent Platform dat een beeld geeft van de wereldwijde bedreigingen op het gebied van cloudbeveiliging.
Hacker
© Pixabay CC0
Pixabay CC0

Het gros van de aanvallen, 97 procent, was gericht op de infrastructuurlaag (laag 3 en 4). Het aantal aanvallen op deze laag nam bovendien toe met 168 procent.

8 aanvallen per maand

Akamai-klanten kregen in de laatste drie maanden van 2015 gemiddeld 24 DDos-aanvallen voor de kiezen. Drie van hen kregen er meer dan 100 en één klant kreeg zelfs 188 aanvallen te verwerken. Het bedrijf wist 3600 DDos-aanvallen af te wenden door de inkomende datastroom te herrouteren. Dat zijn er twee keer zo veel als een jaar eerder.

Korter

Lichtpuntjes zijn wellicht dat de aanvallen aanzienlijk korter duren dan een jaar geleden. Een aanval duurt nu gemiddeld bijna 15 uur, terwijl hij in het vierde kwartaal van 2014 nog ruim 29 uur aanhield. De aanvallen zijn gemiddeld minder zwaar doordat veel gebruik werd gemaakt van stresser/booter-botnets die gehuurd kunnen worden. Die zijn meestal niet in staat echt zware aanvallen op te zetten en hebben vaak een afgesproken gebruikslimiet, wat verklaart waarom de aanvallen gemiddeld korter aanhouden in het laatste kwartaal van 2015.

Meest geliefde doelwitten van DDos-aanvallen zijn gamingbedrijven; 53 procent van de aanvallen was op hen gericht. De software- en technologiesector is de tweede favoriet met een ‘marktaandeel’ van 23 procent. De zwaarste aanval die Akamai vond, was gericht op een klant in deze laatste sector. Hierbij lag de piek op 309 Gigabit per seconde en 202 miljoen packets per seconde.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in