Loopbaan

Branche
RIP

Welke IT-grootheden zijn ons ontvallen in 2016?

Sta nog even stil bij de gerenommeerde IT’ers die het afgelopen jaar gestorven zijn.

29 december 2016

Sta nog even stil bij de gerenommeerde IT’ers die het afgelopen jaar gestorven zijn.

Zeker 13 namen moeten in 2016 worden bijgeschreven op de In Memoriam-lijst voor de IT-industrie.

In ons land stierven dit jaar grote IT-persoonlijkheden:

Arthur del Prado

Arthur del Prado wordt ook wel gezien als de peetvader van de Nederlandse chipindustrie. Del Prado overleed op 9 september op 84-jarige leeftijd in zijn woonplaats Bilthoven.

Hij stichtte ASM (Advanced Semiconductor Materials) in 1968, en bouwde het bedrijf uit tot een grote naam in de halfgeleiderindustrie. Het bedrijf geniet grotere bekendheid onder de naam ASMI. Arthur del Prado was er tot 2008 CEO. Zijn zoon Chuck is er nu topman. In 1984 stond Del Prado, geboren in 1931 in Nederlands-Indië, samen met Philips aan de wieg van de chipmachinebouwer ASML.

Marcel Schutte

Deze maand overleed ook ICT-ondernemer Marcel Schutte, die een van de eersten was die clouddiensten ging verlenen. Hij overleed na een kort ziekbed. De oprichter van de organisatie die inmiddels bekend staat als Unica Schutte ICT, werd slechts 48 jaar.

Internationaal ontvielen ons veel meer IT-grootheden: 

Andy Grove

Intel-veteraan Andy Grove, een van de grondleggers van de huidige IT-industrie, overleed op 21 maart van dit jaar op 79-jarige leeftijd. Hij is de bedenker van de slogan ‘Intel Inside’. Grove kwam binnen bij Intel als directeur engineering en was de eerste werknemer van het bedrijf dat in 1968 werd opgericht door voormalig werknemers Robert Noyce en Gordon Moore van Fairchild Semiconductor. Grove kreeg na 11 jaar de functie van president van het bedrijf en werd in 1987 aangesteld als CEO. Die rol bleef hij vervullen tot 1998, toen er prostaatkanker bij hem werd geconstateerd. Hij bleef echter aan als president en voorzitter van de raad van bestuur tot 2004.

Edward Yourdon

In de eerste maand van 2016 overleed Edward Yourdon, die bekendheid verwierf door zijn bijdragen aan methoden voor gestructureerd programmeren en objectgeoriënteerde methodologieën en het evangelisatiewerk dat hij op dat vlak deed. Hij werd geboren op 30 april 1944. Hij overleed aan complicaties na een operatie.

Ann Caracristi

Een andere bekende naam is Ann Caracristi (94) die tijdens de oorlog actief was voor de Army Signal Intelligence Service. Na de oorlog trad zij in dienst bij de Armed Forces Security Agency, dat later de National Security Agency werd. Ze werd de eerste vrouwelijke plaatsvervangend directeur ooit bij NSA.

Marvin Minski

Minski besteedde een groot deel van zijn carrière aan het inzetten van computers voor educatieve doeleinden. Hij werkte van daaruit verder aan een theorie voor 'natuurlijke intelligentie en menselijk denkvermogen' om computers op dezelfde manier te laten redeneren als mensen. Minski was 88 jaar toen hij in januari overleed.

Wesley Clark

Eveneens gestorven op een leeftijd van 88 jaar is een van de grondleggers van de personal computer en internet. Clark ontwierp de eerste mini-computer, een apparaat dat bedoeld was voor gebruik door een enkel individu, in een tijd dat individuen alleen nog tijd konden claimen op computers die door velen werden gebruikt. Digital Equipment Corp (DEC) was de eerste die dit concept als de Laboratory Instrument Computer (LINC) commercieel aan de man bracht. Clark ontwikkelde de LINC aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston. Later werkte Clark voor Xerox en ontwikkelde een belangrijk element - de Interface Message Processor - voor ARPANET, een van de belangrijkste voorlopers van het Internet zoals we dat nu kennen.

Raymond Tomlinson

Eveneens een grondlegger van het huidig internet is Raymond Tomlinson die in maart op 74 jarige leeftijd heenging. Hij is degene die het @-teken voorstelde als scheiding tussen een geadresseerde en het domein waar de mailbox van de geadresseerde te vinden is. Hij speelde onder meer een cruciale rol bij het implementeren van Telnet, een van de belangrijke protocollen die de basis vormden van ARPANET.

Thomas Perkins

Tom Perkins is een van de grondlegger van Kleiner-Perkins, de risico-investeringsmaatschappij die - tot op de dag van vandaag - zo'n belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de starterscultuur in Silicon Valley. Perkins was de eerste die erkende dat elke startup door moeilijke fasen gaat en daarbij hulp van ervaren bestuurders kan gebruiken. Investeerders bleven tot dan toe vaak aan maar een beetje aan de zijlijn staan te kijken wat er gebeurde met hun geld. Kleiner-Perkins stond aan de wieg van de grootste namen uit de internetgeschiedenis zoals Netscape en Amazon. Ook buiten de IT was Kleiner Perkins succesvol met onder meer biotech bedrijf Genentech. Perkins werd 84 jaar.

Seymour Papert

In juli overleed Seymour Papert op 88 jarige leeftijd. Samen met Marvin Minsky ontwikkelde hij LOGO, een simpele programmeertaal die voor veel kinderen een eerste stap in de lol van het schrijven van code betekende. Later maakte Papert zich hard voor One Laptop Per Child, een initiatief dat goedkope maar goede hardware beschikbaar moest maken voor kinderen in ontwikkelingslanden om het te leren omgaan met computers. Het doel van dit initiatief is hen kennis van IT bij te brengen en hen zo in staat te stellen zich makkelijker te ontworstelen aan hun huidige positie.

John Ellenby

Ellenby (75) wordt wel gezien als de vader van de laptop. In 1982 ontwikkelde hij de Compass in zijn bedrijf GRiD Systems. De Compass is de eerste 'clamshell'-pc, een pc waarvan het beeldscherm over het toetsenbord dichtvouwt. De Compass is zelfs nog in space shuttle missies mee de ruimte in gegaan. Ellenby werkte later in een nieuw bedrijf GeoVector aan de ontwikkeling van augmented reality.

Robert Allen

Allen was een van de belangrijkste mannen achter AT&T, het Amerikaanse telecombedrijf dat met zijn Bell Labs zo'n cruciale rol heeft gespeeld in technologie-ontwikkeling voor de communicatie. Alleen werkte zijn hele leven voor AT&T en werd in 1986 president en in 1988 CEO van het bedrijf. Allen speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van AT&T als leidende telecomaanbieder in de mobiele markt. Hij kreeg echter ook kritiek als gevolg van mislukte overnames en het missen van de opkomst van internet als commercieel kanaal. Allen zwaaide af in 1998. Hij werd 81.

Keith Ohlfs

Slechts 52 jaar werd Ohlfs. Hij was de man achter Steve Jobs, toen deze na zijn tijdelijk vertrek bij Apple in 1985 zijn ideeën ging uitwerken in het bedrijf NeXT. Ohlfs was vooral goed in het bouwen van gebruikersinterfaces. Zijn ideeën zijn later weer verwerkt in de vormgeving van Mac OS X. Ohlfs werkte later ook voor DreamWorks Animation. 

Computerworld maakte een slideshow van de Amerikaanse In Memoriam-lijst met daarop meer wetenschappers, onderzoekers, designers en programmeurs die een belangrijke bijdrage leverden aan de IT en de maatschappij en die nog lang herinnerd zullen worden. 

Lees meer over
Zie ook Loopbaan op AG Connect Intelligence
1
Reacties
Anoniem 02 januari 2017 18:00

Arie Schinkel hoort zeker in dit rijtje !

Reactie toevoegen