Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkloosheid in IT vrijwel stabiel

Het aantal niet-werkende IT-professionals in ons land dat op zoek is naar een baan is in de maand februari slechts mondjesmaat afgenomen vergeleken met de maand ervoor. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van UWV WERKbedrijf.
werkloos, baan, arbeidsmarkt
© Pixabay
Pixabay

Eind februari stonden er 17.175 werkloze IT’ers ingeschreven bij UWV, tegen 17.261 in de maand ervoor. Het is de negende maand op rij dat het aantal werkloze IT-professionals afneemt, maar de afname is wel aanzienlijk minder dan in de maanden ervoor. Op jaarbasis daalde de werkloosheid onder IT-personeel met maar liefst 11,2 procent.

Lichte afname in alle categorieën

UWV WERKbedrijf hanteert 3 categorieën IT-professionals: Specialisten ICT, Vakspecialisten ICT en Managers ICT. In alle drie de categorieën was er sprake van een lichte afname van het aantal werklozen. De categorie Specialisten ICT telt de meeste werklozen – en wel 8710. Dit zijn hoofdzakelijk software- en applicatieontwikkelaars (4489) en databank- en netwerkspecialisten (4221). Het gaat hier volgens UWV hoofdzakelijk om IT’ers met verouderde kennis, een relatief laag opleidingsniveau (maximaal MBO) en vaak is deze groep ouder dan 45 jaar.

De tweede categorie – Vakspecialisten ICT – telde eind vorige maand 5298 werklozen. Dit zijn hoofdzakelijk servicedeskmedewerkers ICT – 3069 in totaal. De laatste categorie – Managers ICT – is met 3167 werklozen de kleinste groep.

Totale werkloosheid neemt verder af

Uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de werkloosheid in Nederland in februari verder is gedaald. Nederland telde vorige maand 473.000 werklozen, 7000 minder dan een maand eerder. Afgezet tegen de totale beroepsbevolking bleef de werkloosheid wel gelijk ten opzichte van januari: 5,3 procent. Over de laatste drie maanden nam het aantal werklozen met gemiddeld 9000 per maand af. Het aantal werkenden nam met gemiddeld 13.000 per maand toe.

UWV bestempelt de ICT als een van de kansrijkste sectoren om de komende tijd werk in te vinden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in