Loopbaan

Carriere
werkloosheid

Werkloosheid onder vakspecialisten ICT daalt het hardst

Het aantal werkloze IT’ers is de afgelopen 12 maanden met maar liefst 11 procent gedaald.

© Pixabay
3 januari 2017

Het aantal werkloze IT’ers is de afgelopen 12 maanden met maar liefst 11 procent gedaald.

In de maand november kwam het aantal werkloze IT-professionals in ons land dat staat ingeschreven als werkzoekend bij UWV uit op 17.633. Eind november 2015 waren dat er nog 19.812. Dat komt neer op een daling van bijna 11 procent. Dat blijkt uit gegevens van het UWV WERKbedrijf.

Zesde maand op rij

Ten opzichte van oktober 2016 daalde de werkloosheid met bijna 1,4 procent. Het is de zesde maand op rij dat de werkloosheid onder IT-professionals daalt. In december 2015 bereikte de werkloosheid in de IT een recordhoogte van 20.087 niet-werkende IT-professionals die bij het UWV stonden ingeschreven op zoek naar een baan. In januari 2016 kwam het aantal werkloze IT-professionals ook nog boven de grens van 20.000 uit.

Ondersteuners ICT meer in trek

Op jaarbasis daalde de werkloosheid in de IT in de categorie vakspecialisten ICT het hardst en wel van 6262 naar 5439, wat neerkomt op een daling van 13,1 procent. Dit zijn IT-professionals die de gebruiker ondersteunen op het gebied van ICT, zoals netwerk- en werkplekbeheerders en helpdeskmedewerkers.

Ook ontwikkelaars en netwerkspecialisten in trek

In de categorie specialisten ICT (hoofdzakelijk software- en applicatieontwikkelaars en databank- en netwerkspecialisten) daalde de werkloosheid op jaarbasis met 10,1 procent. Dit is nog altijd de grootste groep werkloze IT-professionals met 8926 niet-werkende professionals die op zoek zijn naar een baan.

IT-managers profiteren eveneens van aantrekkende markt

De laatste categorie waarmee UWV werkt – managers ICT – liet op jaarbasis een daling zien van 9,65 procent. Op 1 december 2016 stonden er 3268 werkloze IT-managers ingeschreven bij de instantie, een jaar ervoor waren dat er nog 3617.

Wat moet er aan JOU veranderen in 2017?

De IT-arbeidsmarkt is – ook gezien het forse aantal vacatures – al weer een tijdje flink aan het aantrekken. Wel wordt de kloof tussen vraag en aanbod steeds groter. Werkgevers en opdrachtgevers zoeken naar het schaap met vijf poten en de eisen die worden gesteld aan kandidaten veranderen door de snelle technologische ontwikkelingen en de opmars van agile werken razendsnel. Je blijven ontwikkelen is dus extra belangrijk in de IT. En dat geldt niet alleen voor IT-skills, maar zeker ook voor soft- en business-skills.

Hoe kijk jij aan tegen 2017? Zie je vooral kansen of ook bedreigingen? Ben je van plan om een belangrijke carrièremove te gaan maken dit jaar of eindelijk om die flinke opslag te vragen bij je leidinggevende? Of waag je de stap als zzp’er? Laat het ons weten en doe mee aan onze enquête. De vragenlijst invullen duurt hooguit enkele minuten. Volgende week presenteren wij de belangrijkste uitkomsten op AG Connect.

Start de enquête loopbaanplannen 2017

Zie ook Loopbaan op AG Connect Intelligence

Reactie toevoegen