Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkloosheid stijgt toch weer

Ons land telde eind maart 17.573 niet-werkende IT-professionals die bij het UWV WERKbedrijf staan ingeschreven als werkzoekend. Eind februari waren dit er nog 17.175.
werkloos, baan, arbeidsmarkt
© Pixabay
Pixabay

Het is voor het eerst sinds juni vorig jaar dat het aantal werkloze IT-professionals weer stijgt. De afgelopen acht maanden was er iedere maand sprake van een vermindering van het aantal IT'ers zonder baan. Op jaarbasis daalde het aantal werkloze IT-professionals in ons land met 9,1 %.

De werkloosheid steeg in alle drie de categorieën die het UWV hanteert: Specialisten ICT, Vakspecialisten ICT en Managers ICT. De grootste categorie werkloze IT-professionals is die van Specialisten ICT. Eind vorige maand stonden er 8.887 werkloze IT'ers in deze categorie ingeschreven, 177 meer dan in de maand ervoor.

In de categorie vakspecialisten ICT gaat het om 5.488 werkloze IT'ers die bij UWV staan ingeschreven als werkzoekend. Een maand ervoor waren dit er nog 5.298. In de laatste categorie - managers ICT - steeg het aantal werklozen in een maand tijd van 3.167 naar 3.198.

Tegen landelijke trend in

In veel andere sectoren was er de afgelopen maand sprake van een verdere daling van de werkloosheid. De werkloosheid in Nederland is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 6000 mensen per maand gedaald. Het aantal we rklozen kwam in maart uit op 463.000, blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit is 5,1 procent van de beroepsbevolking. Vorig jaar maart telde ons land nog 574.000 werklozen.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is blij met de cijfers. "Er zijn nu al een paar maanden ruim 8,5 miljoen Nederlanders met een baan. De werkloosheid is op het laagste niveau in vijf jaar. En ik wil natuurlijk dat er nog meer mensen aan de slag komen. Daar blijf ik mij voor inzetten."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in