Beheer

Infrastructuur
Pauze

Windows 10 krijgt knop voor uitstel updates

Uitstel mogelijk voor alle versies behalve de Home-uitvoering.

© CC0 - Pixabay AndyPandy
10 januari 2017

Uitstel mogelijk voor alle versies behalve de Home-uitvoering.

Windows 10 krijgt een mogelijkheid om updates uit te stellen voor een periode van maximaal 35 dagen. Microsoft komt daarmee tegemoet aan wensen van veel IT-beheerders.

De nieuwe mogelijkheid zit in build 15002 die gisterenavond beschikbaar kwam voor deelnemers aan het Insider-testprogramma. Hoewel nu alle Insiders gebruik kunnen maken van de uitstelmogelijkheid, komt deze optie niet beschikbaar voor de Home-versie wanneer deze in een definitieve upgrade van Windows 10 terecht komt. Dona Sarkar, de belangrijkste woordvoerster van het Insider-engineering team, gaf in een blog uitleg over de nieuwste versie.

Het is nog niet duidelijk welke updates met de nieuwe mogelijkheid kunnen worden uitgesteld, want daar wijdt Sakar niet over uit. Vermoedelijk gaat het om de security-updates omdat er in de Enterprise- en Pro versie al mogelijkheden zijn om de implementatie van functionele updates uit te stellen. IT-beheerders van grote organisaties hebben bij Microsoft aangedrongen op uitstelmogelijkheden voor security-updates.

Verder krijgt de beheerder van de pc ook de keuze of drivers van aangesloten apparatuur automatisch worden ge-updated. Het venster voor deze opties is te vinden onder de 'Andvanced Options'en dan de Windows Update Settings. Dit vernster geeft ook een statusoverzicht van de laatste updates.

Mappen in Startmenu

Maar de uitstelopties zijn niet de enige aanpassingen in build 15002. Sakar noemt het zelfs een 'BIG' update. Zo is er nu een mogelijkheid mappen te creëren in het startmenu waarin verschillende tegeltjes kunnen worden gegroepeerd. Deze optie was al vlak voor de kerstperiode uitgelekt. Bij het klikken op zo'n verzameltegel klapt deze uit in de rij daar direct onder.

Ook is het mogelijk makkelijk een screenshot van een deel van het scherm te maken. De functie was al aanwezig als functie van OneNote maar is nu algemeen beschikbaar. Met de Windowsknop+Shift+S kan de uitsnede worden vastgelegd op het klembord en kan daarna worden gebruikt in elke applicatie.

Het team heeft verder diverse verbeteringen aangebracht in de vormgeving zodat bijvoorbeeld het schalen van het venster vloeiender verloopt, is de app-inlogprocedure verbetert. Ook is er nu een mogelijkheid het blauwe licht weg te filteren, wat vooral praktisch is bij het tot laat doorwerken met de pc. Blauw licht verstoort het natuurlijk slaapritme.
Daarnaast zijn verschillende aanpassingen gemaakt aan de Edge-browser, aan Windows Ink en aan Cortana. Sakar geeft een volledig overzicht van alle vernieuwingen in de officiële blog.

Zie ook Beheer op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen