Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 maakt nu serieus werk van ARM-processors

Windows RT - speciaal voor ARM-chips - zijn we alweer vergeten. Maar Microsoft heeft stug doorgewerkt aan het overzetten van Windows naar deze zuinige processor. In de herfst van 2017 is het waarschijnlijk zo ver.
Op dit moment levert Microsoft wel Windows 10 Mobile voor telefoons op basis van ARM-processors. Maar een volledige versie van Windows voor dit processortype, die is er niet. Eerder deed Microsoft wel een poging met Windows RT.
Windows 10 startmenu

Maar daarin zaten zo veel beperkingen ten opzichte van een volledige Windows-implemementatie, dat de markt er niet warm of koud van werd. Windows RT kon bijvoorbeeld geen x86/Windows 32-applicaties draaien, werkte niet met Active Directory, bood geen remote desktop host support ... het sloot, kortom, niet aan op de bedrijfsomgevingen waar het een verschil had kunnen maken.

De Windows 10-versie voor ARM die nu in de steigers staat, zal niet aan die tekortkomingen lijden. Het wordt een volledige 64-bits Windows 10-implementatie, in eerste instantie speciaal voor de Qualcomm-uitvoering van het ARM-ontwerp. Welke processor het precies wordt, is niet duidelijk, maar de verwachting is dat het de Snapdragon 835 zal zijn. Er is ook voorzien in de mogelijkheid om x86/Windows 32-applicaties die níet voor het ARM-ontwerp gecompileerd zijn te draaien. De ARM-versie van Windows 10 wordt geleverd met een emulator die die applicaties kan draaien. Voor x86/Windows 64 bits-applicaties werkt die emulatie niet. Wie die op het nieuwe platform wil draaien, moet wachten totdat de leverancier zo'n versie compileert.

In Microsofts visie is deze Windows-variant vooral van belang voor een nieuw type pc's die het aanduidt als 'cellular-connected'. Deze pc's voor het mobiele net zullen het soort continue verbondenheid met netwerken bieden die nu karakteristiek zijn voor mobiele telefoons. Dat is ook de reden dat Microsoft zo veel belang hecht aan een ARM-versie van Windows: met zijn energiezuinige ontwerpen heeft ARM een enorm aandeel weten te behalen in de markt voor mobiele apparaten. De weg die Microsoft nu inslaat roept wel de vraag op, hoe lang Windows Mobile nog een apart product zal zijn.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in