Development

Software-ontwikkeling
Windows 10 NEON

Windows 10 uiterlijk krijgt opfrisbeurt

Gelekte schermafdrukken lichten tipje van de NEON-sluier.

Windows 10 NEON © MSPoweruser
9 januari 2017

Gelekte schermafdrukken lichten tipje van de NEON-sluier.

Vorig jaar werd al duidelijk dat Microsoft plannen smeedde om de grafische ontwerptaal voor Windows-toepassingen eens flink op te schudden. Nu liggen de eerste uitwerkingen daarvan op straat.

De screenshots van wat Microsoft voor ogen heeft, komen van MSPoweruser. Microsoft noemt de nieuwe graphic design language Neon, en bouwt voort op de trend die al eerder werd ingezet. Strak, simpel, voornamelijk plat en zonder tierlantijnen. Het enige dat als franje zou kunnen worden aangemerkt, is de mogelijkheid objecten een doorschijnend karakter (acrylic) mee te geven.

Daarmee maakt de Aero Glass-interface die Microsoft met Windows 7 introduceerde, zijn herintrede. Acrylic elements spelen een belangrijke rol in Conscious UI waarbij de kleur van de app-interface iets verandert afhankelijk van wat zich 'achter' de app bevindt. Verder biedt Neon veel mogelijkheden voor het maken van animaties. 

Neon is de opvolger van Microsoft Design Language 2 (MDL2) die op zijn beurt weer voortkwam uit Metro, de grafische ontwerptaal die Microsoft introduceerde met Windows Phone 7. De officiële introductie van Neon laat overigens nog wel even op zich wachten. Vermoedelijk komt de taal beschikbaar tegelijk met de functionele update van Windows 10 met codenaam Redstone3. Die staat voor eind 2017 gepland. Deelnemers aan het Insider-programma kunnen wel al kleine Neon-elementen zien in de Groove Music-app. Bijvoorbeeld als je in de playlist naar beneden scrollt, krimpt de player met daarin de foto van de artiest, vloeiend tot een geminimaliseerde versie bovenin het scherm. 

De mode is eenvormig

De ontwerpers van de grote spelers zijn opmerkelijk eensgezind in hun visie op vormgeving in de grafische interface. Neon heeft overeenkomsten met de ontwerptalen van Apple en Google en ook met de vormgeving van webtoepassingen, die voor een belangrijk deel wordt ingefluisterd door Twitters Bootstrap voor responsive webdesign.

Voor app-bouwers is het wel prettig dat de ideeën niet te ver uit elkaar lopen. Zij moeten immers tegenwoordig hun software bouwen voor verschillende platformen en veel verschillende beeldformaten, van kleine smartphones tot grote 30 inch monitoren. Straks komen daar ook nog virtual en augmented reality bij.

Lees meer over
Zie ook Development op AG Connect Intelligence
Reactie toevoegen