Beheer

Windows 10
blije gebruiker

Zo gebruik je Windows 7 of 8.1 op nieuwste pc's

PC's met de nieuwste processoren krijgen niet alle updates van Windows 7 of 8.1. Of toch?

© CC BY-SA 2.0,  Fabrice Florin
19 april 2017

PC's met de nieuwste processoren krijgen niet alle updates van Windows 7 of 8.1. Of toch?

Op pc's met de 7e generatie Intel Core of AMD Ryzen processoren kan Windows 7 of 8.1 eigenlijk niet goed worden geïnstalleerd. Zo wil Microsoft dat. En dat is voor veel bedrijven een serieus probleem, maar ook een irritatie voor consumenten die prettiger werken met een ouder besturingssysteem. Er is echter een oplossing gevonden.

Die oplossing komt van de ontwikkelaar genaamd Zeffy, die wat code op Github heeft gezet waarmee de blokkade die Microsoft heeft aangebracht, kan worden omzeild. De code is gericht op de detectie van het type CPU dat Microsoft in Windows Update heeft ingebouwd.

Hoewel Microsoft aanvankelijk het gebruik van Windows 7 en 8.1 op de genoemde processorfamilies helemaal wilde blokkeren, is dat beleid na protest uit het bedrijfsleven aangepast. Maar daarvoor in de plaats kwam een nieuw beleid om de overstap naar Windows 10 te stimuleren. De nieuwe pc's die van de oudere  besturingssystemen zijn voorzien, krijgen wel beveiligingsupdates maar moeten andere updates missen. Windows Update signaleert welk type processor in de pc zit en blokkeert de betreffende updates.

Zeffy legt in detail uit hoe hij deze blokkade wist te omzeilen. Uiteindelijk komt het er op neer dat hij een nieuwe versie van het bestand wuaueng.dll creëerde. Het nadeel van zijn methode is dat elke keer dat een update is uitgevoerd het wuaueng.dll opnieuw moet worden vervangen door de gemanipuleerde versie.

Lees meer over
Zie ook Beheer op AG Connect Intelligence
1
Reacties
Pieter 19 april 2017 16:05

Wanneer U ook de Readme leest (https://github.com/zeffy/kb4012218-19/blob/master/README.md) patcht Zeffy de CPU update check in de routine IsCPUSupported(void) in de Windows update dll (wuaueng.dll). Deze routine geeft nu altijd de Boolean waarde true terug. Dit garandeert niet dat updates die vervolgens gedownload kunnen worden ook geschikt of getest zijn voor Uw CPU en software combinatie. De Patch van Zeffy controleert daar ook niet op en doet geheel geen aanpassingen aan de downloads van Windows Update om deze geschikt te maken voor Uw CPU. Dit kan al snel resulteren in een minder stabiel of crashend Windows system.

Reactie toevoegen