Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuckerberg leert lesje van kunstmatige intelligentie

Mark Zuckerberg had als goed voornemen voor 2016 om zijn huishouden zoveel mogelijk te laten draaien op kunstmatige intelligentie.
Mark Zuckerberg
© CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped, colorchange from original
CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped, co

Het doel van het project was voor Zuckerberg zich persoonlijk op de hoogte te stellen van de staat van de kunstmatige intelligentie. Het zou voor hem persoonlijk een les zijn, maar ook voor zijn functie als CEO van het grootste sociale netwerk.

Het is niet verder gekomen dan het bouwen van een simpel AI-systeem, zegt hij in een blog. Maar het traject was wel leerzaam, zegt Zuckerberg. "Meer dan ik had verwacht. We zijn verder dan mensen zich realiseren en we zijn nog steeds ver verwijderd van het doel", is zijn conclusie.

Natuurlijke taalverwerking en gezichtsherkenning

Zuckerberg heeft een systeem gebouwd dat kan communiceren met zijn telefoon en zijn computer en in staat is zaken in huis aan te sturen zoals temperatuur, apparaten, muziek en beveiliging. Het is in staat zijn voorkeuren en smaak aan te leren en kan nieuwe woorden en concepten leren. Het systeem maakt gebruik van verschillende technieken uit de kunstmatige intelligentie, waaronder natuurlijke taalverwerking, spraak- en gezichtsherkenning. Het is geschreven in Python, PHP en Objective C.

Revere engineering nodig

Wat Zuckerberg vooral tegenviel was de tijd die het kostte om alle verschillende componenten met elkaar te laten communiceren. Hij moest daarvoor verschillende keren zijn heil zoeken bij reverse engineering om de juiste API's te krijgen. Verder zij heel veel zaken in huis nog niet eens op internet aangesloten. Door gebruik te maken van draadloos aanstuurbare stopcontacten konden ze in ieder geval aan- en uit gezet worden. 

Zuckerberg gaat in zijn blog gedetailleerd in op wat hij in zijn 'Jarvis'-project heeft bereikt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in