Overslaan en naar de inhoud gaan

300 vacatures Nationale Politie

In 2015 ging de eerste editie van de CrimeDiggers-wervingsactie van start met als doel de werving van digitale experts voor de Nationale Politie. Op 5 december 2016 is de 2de editie van CrimeDiggers gelanceerd. Maar in de huidige arbeidsmarkt voor IT-security & forensics blijkt het lastig om de nog ruim driehonderd openstaande vacatures te vervullen. Het bedrijfsleven zoekt namelijk ook en betaalt beter.
Sherlock Holmes
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Vacatures

Die vacatures zijn bedoeld voor de Teams Digitale Opsporing (TDO) die onderdeel zijn van de afdeling Specialistische Opsporing in de Dienst Regionale Recherche. Iedere regio heeft zijn eigen TDO en het daarbij behorend digitaal forensisch lab. De kerntaken van dit team zijn het uitvoeren van deelonderzoek op digitaal terrein in rechercheonderzoeken, adviseren omtrent onderzoekstrategieën en het ondersteunen van ‘digitale’ rechercheurs bij de teams in de generieke en thematische opsporing.

Die investering is begrijpelijk aangezien digitale opsporing tegenwoordig voor alle vormen van criminaliteit belangrijk is. Door de haperende uitrol van een landelijke ICT-infrastructuur en gebrek aan ervaring met digitaal opsporen binnen de lokale basisteams, worden veel districten ertoe gedwongen om specialisten van het TDO te stationeren bij de recherche in de basisteams. Het voordeel is namelijk dat ze daar ter plaatse rechercheonderzoeken kunnen ondersteunen waarbij de prioriteit lokaal bepaald kan worden.

Zoekmachine

Op het eerste gezicht lijkt dit een goede ontwikkeling. De generalisten van de recherche richten zich op het tactische speurwerk en laten het digitaal opsporen over aan de specialisten van het TDO. Doordat de specialisten onderdeel zijn van het rechercheteam kunnen ze zelf meedenken en aanvoelen wat voor het onderzoek van belang is. De rechercheurs blijven in hun comfortzone en de specialisten zitten midden in spannende onderzoeken. Het lijkt een win-winoplossing.

Maar wie verder kijkt, ziet dat dit een slechte ontwikkeling is. Want uit de beperkte ervaring met de nieuwe nationale forensische Big Data-zoekmachine is gebleken dat het zelf door rechercheurs laten onderzoeken van digitale sporen onverwacht nieuwe inzichten kan opleveren die voor een doorbraak kunnen zorgen. Maar die nationale forensische zoekmachine is technisch onbereikbaar en blokkeert intussen wel de ontwikkeling van kleinschaligere en goedkopere regionale oplossingen.

Leegloop

Ook het TDO hoeft niet blij te zijn met deze ontwikkeling. Het digitaal forensisch lab van het TDO loopt namelijk leeg. Daarmee komt een belangrijke kerntaak van de nieuwe organisatie in de knel, de vakmatige ontwikkeling en borging van kennis op het gebied van digitaal opsporen in de regionale eenheid. De specialisten die lokaal werken, worden geacht alle soorten digitaal onderzoek te kunnen uitvoeren, terwijl het vakgebied daarvoor al veel te complex is geworden.

Juist de samenwerking met collega’s in een digitaal lab is cruciaal om nieuwe ontwikkelingen te kunnen volgen en nieuwe instroom, die zo hard nodig is, goed op te kunnen vangen. Die concentratie lukt alleen maar als rechercheurs zelf meer digitale sporen kunnen onderzoeken en de juiste ondersteuning krijgen. Een dergelijke transformatie blijkt moeizaam, maar is wel noodzakelijk om de aanstormende hoeveelheid digitaal bewijs aan te kunnen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in