Overslaan en naar de inhoud gaan

Blockchain is hype

Blockchain is hot. Alle digitale informatie, variërend van financiële transacties tot identiteiten, lijkt ermee te kunnen worden verwerkt en opgeslagen, en wel op een zodanige manier dat de integriteit en authenticiteit ervan buiten kijf staat.
Blockchain
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Aanbieders buitelen over elkaar heen om zich te presenteren als blockchainexpert en ons bij te staan in het vormgeven van onze blokkentoren. Doodgewone relationele databases worden opeens als geavanceerde blockchaintechnologie naar voren geschoven.

Bankiers beginnen hem te knijpen, omdat zij in de toekomst misschien wel eens overbodig zouden kunnen worden en een andere baan moeten gaan zoeken. Bezoekers van datingsites moeten zich misschien ook zorgen gaan maken. Een fakeprofiel? Achteraf nog even je profielfoto photoshoppen of je leeftijd naar beneden bijstellen? Vergeet het maar.

Niet veel meer dan oude wijn in nieuwe zakken

Voorheen werd blockchain voornamelijk geassocieerd met de bitcoin, de digitale cryptomunt waarmee rechtstreekse transacties mogelijk zijn tussen betaler en ontvanger, zonder dat een intermediair of andere pottenkijker nodig is. Om die reden is de bitcoin erg geliefd als betaalmiddel in virtuele onderwerelden zoals het Darknet. Tegenwoordig wordt blockchain door velen omarmd als de digitale Haarlemmerolie waarmee alle problemen in die omvangrijke maar vooral onvertrouwde cyberspace kunnen worden opgelost. Geen wonder dus dat menigeen probeert een graantje mee te pikken van dit fenomeen dat welbeschouwd niet veel meer is dan oude wijn in nieuwe zakken. In feite werd de fundamentele theorie achter blockchain al beschreven in een paper uit 1976 van Whitfield Diffie en Martin Hellman (ja, die).

Risico

Want waar hebben we het eigenlijk over? Blockchain is een concept dat gebruik maakt van allang gevestigde en welbekende technologieën, namelijk hashing, encryptie, databasetechnologie en distributie. Transacties worden van een hash voorzien en digitaal ondertekend, een vorm van asymmetrische versleuteling. De rechtmatige eigenaar kan bewijzen dat een bepaalde transactie van hem afkomstig is door zijn publieke sleutel er aan te koppelen. Zelf houdt hij met de bijbehorende privésleutel het bewijs in handen dat hij toch echt degene is geweest die de transactie in gang heeft gezet. Mits hij tenminste goed op zijn sleutel past, want dat blijft een niet zo maar weg te poetsen risico. Zo blijft het nog maar te bezien of blockchain zal bijdragen aan meer vertrouwen (in de context van het internet wordt overigens – zoals zo vaak – meestal het anglicisme trust gebruikt).

Het blijft te bezien of blockchain zal bijdragen aan meer vertrouwen

Het ‘innovatieve’ zit hem in het gegeven dat elke transactie (of welke handeling, gebeurtenis of andere vorm van informatie dan ook) gehasht en wel wordt verknoopt met elke nieuwe transactie. Allengs raken de transacties begraven onder latere transacties. Zodoende is een en ander niet meer aan te passen zonder dat het in de smiezen loopt. De hele blokkendoos wordt ook nog eens gekopieerd en uitgestrooid over alle systemen van iedereen die meedoet met de blockchain-polonaise, zodat de beschikbaarheid van de informatie blijft gewaarborgd en we er met ons allen op kunnen blijven letten dat er niemand met z’n tengels aan de informatie zit. Dat is wat blockchain doet. Niets meer en niets minder. Blockchain is hype.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in