Overslaan en naar de inhoud gaan

Buiten wordt draadloos

Waren ISP’s en ADSL-gebruikers wat minder angstig, dan was Nederland allang voorzien van een dekkend WiFi-netwerk. Dat gat wordt aardig gevuld door onder meer telecombedrijven KPN en T-Mobile, met 930 respectievelijk 770 access points.
Letterlijk overal waar het publiek mag komen op Schiphol is via KPN HotSpots internet te bereiken. Swisscom is een van de grotere aanbieders in met name de wat bekendere hotelsketens.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De telecombedrijven werken daarnaast samen met tankstations en fast food-ketens, waar tegen vergoeding een draadloze internetverbinding is op te zetten.
Er zijn zelfs bedrijven en instellingen die hun bezoekers toegang bieden tot WiFi-netwerk gescheiden van het bedrijfsnetwerk, in enkele tientallen gevallen uitbesteed aan bijvoorbeeld KPN. Vergeet evenmin de netwerken opgezet door vrijwilligers zoals het bekende Wireless Leiden en vergelijkbare initiatieven in bijvoorbeeld Amsterdam, Arnhem, Groningen en Leeuwarden.

Rendabel
Er zijn dan ook voldoende WiFi-mogelijkheden, waar flink gebruik van gemaakt wordt. KPN meldt dat in september dit jaar meer dan 72.000 klanten betaald ingelogd hebben op het WiFi-netwerk. “Deze klanten hebben gezamenlijk in die periode maar liefst 15 miljoen minuten van internet gebruikgemaakt.”
Bij T-Mobile duurde de gemiddelde sessie anderhalf uur, meldt het bedrijf desgevraagd. Exacte aantallen gebruikers geeft het bedrijf niet prijs, maar woordvoerder Hans van der Vlies meldt dat het er in 2006 2,5 keer zoveel waren als een jaar eerder. “Rendabel? Een aantal locaties levert behoorlijk wat op, andere wat minder. Het blijft echter een aantrekkelijke dienst.”
Dat geldt ook voor KPN, vertelt Martijn de Kinkelder, General Manager van KPN HotSpots. “In 2004/2005 was de dienst nog niet rendabel, maar wel sinds vorig jaar. Het is echter niet zo groot als KPN Mobile, maar de inkomsten rechtvaardigen onze inspanning.” Met name hotels en de luchthaven blijken de investering meer dan waard. Beide bedrijven beschouwen de WiFi-punten als een aardige aanvulling voor de zakelijke klanten. Geen van twee zegt er veel omkijken naar te hebben en beiden melden geen verschillen in uitval, storingen of vandalisme tussen WiFi-hotspots en gsm of UMTS.

Alleen voor laptops?
“Het is geen arbeidsintensief proces, als in: ‘Daar gaat er weer een’”, zegt De Kinkelder. In de afgelopen vier jaar trad er hooguit drie keer een storing op, schat hij. “Er zijn wel locaties die we wat vaker moeten bezoeken, maar over het algemeen biedt het netwerk dezelfde kwaliteit van beschikbaarheid als onze telecomdiensten.” Vrijwel alle gebruikers klappen ervoor hun laptop open, stellen de twee. Het aantal gebruikers dat inlogt met een ander apparaat is nu nog heel klein, vertelt De Kinkelder. “Dat surfgedrag wordt voorlopig nauwelijks anders. Een WiFi-gebruiker werkt altijd met een toetsenbord. De gebruikersnaam en het wachtwoord invullen via het kleine schermpje van een smartphone om er daarna mee te gaan surfen, we zien het nog niet echt populair worden.”
Klanten van T-Mobile surfen in ieder geval wel met hun mobieltje. Het bedrijf liet onlangs bij 1243 Nederlanders uitzoeken of ze via hun mobieltje internet gebruiken. Bijna een derde surft er regelmatig mee, blijkt. Zeker 40 procent verwacht straks niet zonder de mobiele internetverbinding te willen. Het ophalen van e-mail en het op Google Maps even opzoeken van de juiste route naar de volgende afspraak zijn twee veelgenoemde toepassingen.
Ook fabrikant van telecomhardware Ericsson ziet een toekomst die verder gaat dan draadloze laptops. Volgens Johan de Jongen, in Nederland hoofd van Ericsson Networks, worden pda’s en smartphones wel degelijk concurrenten van laptops, voor wat betreft het gebruik van draadloze internetverbindingen. Het bedrijf werkt samen met KPN aan de inrichting van een HSPA (High-Speed Packet Access) netwerk. De Jonge beschrijft dat als de opvolger van UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) en die is weer de opvolger van GPRS (General Packet Radio Service), de eerste dataverbinding aangeleverd met het gsm-netwerk. “We bieden steeds meer mogelijkheden en daarmee komen alternatieve toepassingen vanzelf. Overal waar een modem in kan, zit straks HSPA.” Het is een race om de techniek die de hoogste bit rates levert, vertelt De Jonge. Ericsson neemt dan ook deel aan het ontwerp van 3GPP LTE (Long-Term Evolution), de beoogde opvolger van HSPA. LTE moet op basis van de nu geplaatste hardware toch zo’n 100 mbit per seconde kunnen leveren. “Hét verschil met WiFi is dat deze techniek volledige mobiliteit levert. Je kunt een sessie opzetten, in je auto stappen, door heel Nederland crossen en toch overal bereikbaar blijven.”
Naast WiFi en HSPA ziet De Jonge nóg een andere technologie opkomen, Wimax, (Worldwide Interoperability for Microwave Access). “Dat is een potentiële concurrent van HSPA”, zegt hij. Het bedrijf is daarom samen met KPN bezig met proeven met HSPA en Wimax. Eind dit jaar beslist in elk geval KPN of het een van de twee of allebei de technieken in gebruik wil nemen.

Draadloos ADSL
WiFi, Wimax of HSPA, de gebruiker wil het verschil waarschijnlijk niet weten, stelt De Jonge. Die wil gewoon overal snel draadloos internet. “De grootste veranderingen zitten voorlopig in de hoek van de draadloze verbindingen. Die markt blijft hoe dan ook goed in beweging.”
KPN’s De Kinkelder verwacht echter niet dat WiFi ooit een concurrent wordt van HSPA. WiFi is bewerkelijker, zegt hij. De gebruiker moet per hotspot contact leggen. Met HSPA is de roaming gewoon geregeld. WiFi blijft op deze dienst een aardige aanvulling. “We houden de ontwikkelingen echter altijd met een scheef oog in de gaten.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in