Overslaan en naar de inhoud gaan

Novell vreest vervreemding van achterban

Smid sprak recent in het Duitse hoofdkantoor in Neurenberg, aan het begin van ‘Hackweek’, een vakantiewerkweek voor de meeste van Novells SUSE-ontwikkelaars. De bijeenkomst moet aantonen dat Novell het open-sourcehart echt op de juiste plaats heeft.
Het bedrijf heeft een kleine driehonderd open-sourceontwikkelaars in dienst en hun verbeteringen, nieuwe code en applicaties staan de andere Linux-ontwikkelaars ter beschikking. Precies zoals dat in die gemeenschap hoort, betoogt Smid.
Business
Shutterstock
Shutterstock


Novell kan niet buiten de open-sourceontwikkelaars. Het bedrijf vindt het dan ook zeer vervelend dat in deze groep heftig wordt geprotesteerd tegen de in november aangekondigde samenwerking met Microsoft. “Inderdaad, dat steekt.”

Sluwe vos
Microsoft neemt voor 240 miljoen dollar aan SUSE Linux-software en -diensten af, die het in de komende vijf jaar in de vorm van coupons verkoopt of weggeeft aan klanten. De coupons kunnen bij Novell worden ingewisseld voor SUSE Linux Enterprise Server en voor ondersteunende diensten. Bedrijven die de coupons gebruiken, worden gevrijwaard van mogelijke patentrechtelijke claims van Microsoft. Novell betaalt de softwaregigant hiervoor royalty’s. De hoogte van dat bedrag hangt af van de omzet aan open-sourceproducten. De twee bedrijven stellen daarnaast dat ze hun best zullen doen om te zorgen dat de twee systemen en de erop draaiende applicaties goed met elkaar kunnen samenwerken.
Het is vooral de patentrechtelijke constructie waar de open-sourcegemeenschap zich druk over maakt. Volgens hen schermt Microsoft opzettelijk met mistige patentclaims, om zo bedrijven af te schrikken die open source overwegen. Hun conclusie: Novell, de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de favoriete open-sourcebedrijven, verkocht zijn ziel aan de duivel. “Vos trouwt met kip, stel betrekt kippenhok”, was de kop van een van de vele commentaren.
Smid noemt zelf alleen de negatieve toon in discussiefora op internet. Het protest gaat echter wel iets verder dan bozige reacties op websites. Minstens één Novell-programmeur neemt ontslag vanwege de deal. Twee andere ontwikkelaars (niet werkzaam bij Novell) roepen via een speciale website op tot het boycotten van het bedrijf en open-sourcevoorvechters rondom de Free Software Foundation overwogen dit voorjaar even om Novell via de nieuwste versie van de General Public License (GPL), een van de meest gebruikte open-sourcelicenties, te verstoten.
Ook in Nederland krijgt Novell het sinds november te verduren. Ronald de Jong, directeur Novell Nederland: “Op een recente bijeenkomst van overheidsklanten werd mij verweten dat wij zo Microsoft overeind houden.”

Band
De open-sourcegemeenschap is volgens de Europese baas Smid in tweeën te verdelen: ontwikkelaars die werken bij bedrijven en ‘vrije ontwikkelaars’. De eerste groep begrijpt volgens hem donders goed waarom Novell in november vorig jaar met Microsoft overeenkwam dat de twee fabrikanten elkaars besturingssystemen gaan verkopen. In deze groep is de onderlinge verbondenheid groot, zegt Smid: “Zij zien de commerciële belangen.”
Met de andere groep echter, moet Novell de band herstellen. “Ik houd wel van kritische discussies maar nu is de toon iets té negatief.” Hij zou willen dat de critici de overeenkomst met Microsoft zien zoals Novell dat doet, zakelijk. Want, zoals het bedrijf sinds november al vaak heeft gezegd: “Onze klanten willen dit.”
Of de boycotoproep en de andere kritische ontwikkelaars de omzet negatief beïnvloeden, is onmogelijk te zeggen, zegt Ronald de Jong, directeur Novell Nederland. “Wij groeien enorm sinds de aankondiging van de overeenkomst met Microsoft; in het afgelopen eerste kwartaal bijvoorbeeld, groeiden we zo’n 360 procent.” Deze omzetstijging staat volgens hem los van de Microsoft-certificaten. Deze zijn vooral bedoeld voor hele grote overeenkomsten en die zijn zeldzaam in Nederland.
Met de verkoop van die certificaten gaat het overigens uitstekend, blijkt uit de kwartaalcijfers van Novell. In de eerste zes maanden na de deal is 38 procent van de geplande 240 miljoen dollar omzet gerealiseerd en zijn er bijna 50.000 coupons geactiveerd.

GPLv3
Wat het effect is van GPLv3 op ‘het pact met de duivel’, moet nog blijken. Ten eerste zijn dergelijke patentdeals verboden, sinds eind maart dit jaar. De nieuwe versie beschermt daarnaast ontwikkelaars en gebruikers tegen mogelijke patentclaims door een van de partijen betrokken bij de ontwikkeling van de code.
Deze licentie gaat gelden voor veel van de vele duizenden applicaties die de Free Software Foundation heeft ontwikkeld, waaronder compiler Gcc, diverse hulpmiddelen voor het werken met programmeertaken als C en C++ en bijvoorbeeld desktopomgeving Gnome.
Als Novell al deze software moet gaan mijden, dan wordt het onderhouden van een fatsoenlijke Linuxdistributie veel werk.
Smid ging niet in op vragen over de GPLv3, zolang de tekst nog niet helemaal vaststaat. Later stelde het bedrijf in een verklaring op de website dat de GPLv3 de deal met Microsoft niet dwarszit. “Wij denken dat de samenwerking de Linuxmarkt zal doen groeien.”

Toevertrouwen
Ook Smid en De Jong houden er de moed in. “Open source is echt niet meer tegen te houden”, zegt de laatste en volgens hem is Microsoft niet langer uit op de totale vernietiging ervan. Het softwarebedrijf telt gewoon het grootste aantal klanten en gebruikers en daarom wil Novell er alles aan doen om te zorgen dat SUSE Linux goed kan samenwerken met Windows en Windows-applicaties.
“Interoperabiliteit, daar gaat het om. Daarom sluiten we een deal met Microsoft, maar ook met SAP, met Oracle’s Siebel en met Dell. Bedrijven willen geen honderd procent Microsoft-omgeving, maar evenmin een honderd procent open-sourceomgeving.”
“Open-sourceontwikkelaars zouden trots moeten zijn op wat wij voor Linux doen”, aldus Volker Smid. Een verzekeraar die de ERP-installatie doet op SUSE, toont volgens Smid juist dat de meest bedrijfskritische systemen aan open source zijn toe te vertrouwen. Dankzij de complete ontwikkelaarsgemeenschap wordt Linux vandaag de dag op grote schaal toegepast in datacentra. Diezelfde ontwikkelaars maken Linux nu in rap tempo geschikt voor gebruik op de desktop. “Wie had dat vijf jaar geleden gedacht?”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in