Overslaan en naar de inhoud gaan

Oude business in een nieuw jasje

Het bedrijf Hollandse Signaalapparaten - nu bekend als Thales Nederland - maakte vroeger een FLYCATCHER, een vuurleidingsradar voor de korte afstand. Zo'n radar plus een kanon gecombineerd heet ook wel een SHORAD; dit staat voor Short Range Air Defence.

Dit zijn IT-intensieve real-time systemen met radar aan boord om op korte afstand vaak autonoom inkomend vijandig vliegend spul te kunnen uitschakelen, vaak ook simultaan. De laatste flycatchers zijn al weer jaren geleden verkocht aan Jordanië. En zo ebt onze kennis weg.

Echter, de huidige oorlog laat zien dat dit soort vuurgeleidingssystemen voor de korte afstand juist zeer nuttig zijn, mede vanwege de nieuwe dreiging van drones die door de IT-revolutie uiterst goedkoop en vaak zeer effectief kunnen worden ingezet. Iedereen ziet nu de dreiging die van dronezwermen uitgaat.

Van 5 tot 8 september 2023 werd in Polen de 31ste Internationale Defensie Industrie Expositie gehouden. En daar presenteerde het Amerikaanse leger, jawel, een cutting edge M-SHORAD. Met de M van Manoeuvreerbaar: een pantservoertuig met een SHORAD er op; dat hadden we decennia geleden dus ook al. Nu gemaakt door Leonardo, een Italiaans bedrijf met een Amerikaanse poot. Het kan geen toeval zijn dat de Poolse overheid bij de opening van deze expositie een contract tekende voor 15 miljard dollar om 12 LTAMDS te kopen. Dat zijn Lower-Tier Air and Missile Defense Sensors, het hart van zulke vuurgeleidingssystemen, de flycatchers zeg maar.

Het kan ook geen toeval zijn dat een land als Zweden zich hier tegenaan bemoeit. Zo maakt SAAB een MSHORAD die zelfs draagbaar is en op elk voertuig kan worden gemonteerd. Heel handig als je aangevallen wordt door dronezwermen op meerdere locaties. Een relatief goedkope oplossing ook , want tegenover een drone wil je liever geen patriot raket zetten. Zo'n PAC-3 raket kost per stuk 4,5 miljoen euro.

In dat kader wordt ook nagedacht over lasers om inkomend vliegend materieel onschadelijk te maken. Dus er zijn ook SHORADs operationeel die daarmee uitgerust zijn. Raytheon is zo'n firma, die laat zien hoe je kosteneffectief grote hoeveelheden drones uit de lucht haalt met lasers. Met een zwaardere laser van 50 kilowatt neemt het ding meteen hele helikopters en vliegtuigen mee.

De Iron Beam, een systeem van Rafael uit Israël geeft aan dat hun laserwapen zo'n twee dollar per interceptie kost. Het laat maar weer eens zien dat reeds bestaande technologie door de omstandigheden gedreven een nieuwe kosteneffectieve toepassing krijgt. Jammer dat oorlog de ogen opent, want het is wel een beetje laat om het huis op orde te krijgen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in