Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuwsbericht volgens Wessel van Alphen

"Meld misdaad anoniem", deze slogan kwam als eerste in mij op toen ik het artikel las waarin de KLPD aangeeft spraakherkenning te gaan toepassen om het mobiele bellers makkelijker te maken. Het aantal mobiele meldingen heeft een enorme vlucht genomen en als gevolg daarvan ontstaan lange wachttijden. Buiten dat het een behoorlijke kostenbesparing met zich meebrengt - en dat is in deze barre economische tijden toch mooi meegenomen - verhoogt het de service aan de mobiele bellers.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Erg vriendelijk van de KLPD. Maar van spraakherkenning is het een kleine stap naar stemherkenning. Uit een ander bericht blijkt namelijk dat het Openbaar Ministerie een pilot heeft gedaan om stemherkenning in te voeren bij het opsporen van criminelen. Goed idee! Inmiddels heb je ook al de enkelband met GPS en stemherkenning. Licht gestraften mogen zich binnen een bepaald gebied bewegen, zodat zij toch aan het maatschappelijk verkeer kunnen deelnemen. Op gezette tijden worden zij door een computer gebeld en moeten zij een bepaalde zin uitspreken. De computer doet de identificatie en stelt middels het GPS systeem vast of de persoon zich binnen zijn verplicht gestelde gebied bevindt.

Met de juiste toepassing wordt boeven vangen nu wel erg makkelijk. Je laat de computer alle criminelen - je weet wel: mensen die nog bekeuringen hebben openstaan en zo - regelmatig bellen, de computer doet de identificatie en, omdat alle mobieltjes tegenwoordig GPS hebben, is het een fluitje van een cent om te bepalen waar iemand zich bevindt. Stuur de dienstdoende agent erop af en er is weer een crimineel in zijn kraag gepakt. Stemherkenning gaat bij misdaadbestrijding zeker een hoge vlucht nemen.

In Japan, het land van de rijzende zon en de verdergaande technologieën, hebben ze het anders aangepakt. In een ander bericht op de Automatisering Gids website las ik dat de Japan Sumo Association 36.000 dollar heeft uitgetrokken om de sumoworstelaars te voorzien van een iPad. De traditioneel zeer dikke worstelaars kunnen namelijk met hun dikke vingers het toetsenbord van een normale telefoon niet bedienen.

Bellen is dus lastig, zeggen ze. Goede communicatie tussen worstelaars, coaches en officials is belangrijk, want de wereld van de sumoworstelaars heeft ook een duistere kant; wedstrijden worden verkocht, fraude en omkoping komt regelmatig voor. Betere communicatie tussen worstelaars, coaches en officials moet voorkomen dat worstelaars worden omgekocht. En waarom is de iPad nu zo'n goede oplossing? Juist... Je kunt met een iPad niet bellen, dus stemherkenning is niet mogelijk! Slim hoor, die Japanners.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in