Overslaan en naar de inhoud gaan

Greenpeace: Cloud slecht voor het milieu

Greenpeace gebruikt de introductie van de iPad als aanleiding voor zijn waarschuwing. Niet omdat de iPad zo milieuonvriendelijk is, maar omdat het apparaat model kan staan voor een generatie producten waarmee de eigenaren toepassingen aanroepen die in rekencentra draaien.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Greenpeace geeft grif toe dat het lastig is een inschatting te maken van het effect van deze beweging. Een studie uit 2008 biedt op dit moment de enige houvast. Dat voorspelt in de periode van 2002 tot 2020 een verdrievoudiging van de energieconsumptie door rekencentra en telecommunicatienetwerken. Het is natuurlijk de vraag in hoeverre de groei in gebruik van iPads, slimme telefoons en dergelijke daarin is meegewogen. Anderzijds kan gebruik van ICT-hulpmiddelen ook besparen op energieverbruik, bijvoorbeeld door fysieke verplaatsingen overbodig te maken; daarvoor zou je dan eigenlijk de cijfers moeten bijstellen.

Maar het staat wel vast dat de uitbaters van de grote rekencentra met hun locatiekeuze een belangrijke invloed kunnen uitoefenen op de milieubelasting. Het maakt immers verschil of men kiest voor een locatie waar energiecentrales fossiele brandstoffen gebruiken, of gevoed worden door natuurlijke, hernieuwbare bronnen.

Dat lijkt geen topprioriteit bij de cloudbedrijven. Zo heeft Google enerzijds een rekencentrum in Dallas waarvoor meer dan de helft van de elektriciteit duurzaam wordt opgewekt, en anderzijds een rekencentrum in Lenoir (eveneens VS), waar maar 3 procent duurzaam wordt opgewekt. Dat blijkt uit een inventarisatie van Greenpeace. Ook bij andere bedrijven constateert het verschillen, zij het niet zo extreem als bij Google. Waarbij wel aangetekend moet worden dat alleen Yahoo een rekencentrum heeft waarvoor een groot deel (28 procent) van de energie duurzaam wordt opgewekt. De andere leveranciers komen niet verder dan een procent of 7, 8.

In de optie van Greenpeace zouden bedrijven, die rekencentra voor de cloud exploiteren, meer werk moeten maken van duurzaam opgewekte energie. Met name Facebook krijgt daarbij veel kritiek, omdat het onlangs voor zijn nieuwe rekencentrum in Pineville, Oregon, een contract afsloot met een energieleverancier die zijn centrales voornamelijk met kolen stookt. Facebook verdedigt zijn keuze met de belofte van de energieleverancier in kwestie om in de toekomst meer en meer energie duurzaam op te wekken.

Het rapport van Greenpeace is gepubliceerd op zijn website.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in