Overslaan en naar de inhoud gaan

Klimaatplannen techsector deugen van geen kant, concludeert Greenpeace

Greenpeace heeft de plannen en claims van de elf grootste bedrijven in de techsector tegen het licht gehouden en komt tot de conclusie dat er niks van terecht komt. Bij vijf zijn de emissies in de periode 2020 tot 2022 zelfs gestegen. 

Acht van de elf onderzochte bedrijven maken goede sier met voornemens om hun netto-emissies rond 2050 terug te brengen tot nul. Maar geen van deze bedrijven onderneemt acties om hun netto-emissies terug te brengen tot de helft in 2030, een minimaal vereiste om het doel van het Parijse akkoord om de temperatuurstijging van de op aarde te beperken tot 1,5 graad. 

Meer in plaats van minder

Bij vijf van deze bedrijven Intel, Foxconn (Hon Hai Technology Group), Luxshare Precision, Samsung en TSMC steeg de netto emmissie in de periode 2020 tot 2022 zelfs als gevolg van grotere productievolumes. Luxshare Precision, een Chinese producent van componenten, spande de kroon met een toename van 200% in die periode. Twee bedrijven, de Chinese componentenfabriek BOE Technology en GoerTek, een Chinese maker van onder meer optische en akoestische elementen, boden te weinig cijfers over hun emissies om er een uitspraak over te kunnen doen. 

Greenpeace is in het rapport (pdf) mild over Intel, dat als enige grote leverancier van elektronische componenten zich publiek heeft vastgelegd op 100% gebruik van hernieuwbare energie in 2030. Maar ook Intel ontkomt niet aan een reprimande. Het bedrijf maakt om dat doel te bereiken te veel gebruik van 'low impact'-methoden, zoals het inkopen van emissierechten (renewable energy certificates (RECs). 

Ook voor chipfabriek TSMC spreekt Greenpeace waardering uit. Het bedrijf heeft de  aanvankelijke doelstelling 100% hernieuwbare energie te gebruiken in 2050 naar voren gehaald naar 2040. 

Geen greenwashing

Foxconn, producent van onder meer veel Apple-apparatuur, wordt door Greenpeace neergezet als bedrijf met de hoogste emissies en elektriciteitsverbruik. Het bedrijf stoot meer CO2 uit dan IJsland. In 2022 kwam slechts 8% van de gebruikte energie uit hernieuwbare bronnen. 

Consumentenmerken zoals Apple en Microsoft zouden hun producten niet mogen aanprijzen als 'groen' wanneer hun toeleveringsketens draaien op kolen en gas, zegt Greenpeace  in een blog

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in