Overslaan en naar de inhoud gaan

VMware-klanten krijgen abonnementen voor de kiezen

De koper van vorig jaar verzelfstandigd VMware concentreert zich op rappe uitfasering van oneindige gebruikslicenties voor software. Chipbedrijf Broadcom, dat nu 61 miljard dollar neerlegt voor VMware, wil snel overschakelen op een abonnementsconstructie voor de producten van de voormalige Dell-dochter. Klanten krijgen dus doorlopende kosten voorgeschoteld.
virtuele desktops, VM's
© VMware
VMware

Software op abonnementsbasis is het antwoord van Broadcom op de vraag hoe het zijn verwachte miljardenbijdrage door VMware wil realiseren. De koper heeft namelijk aangegeven dat het binnen drie jaar na het afronden van de deal zo'n 8,5 miljard dollar brutowinst (EBITDA) toegevoegd ziet uit de het overgenomen virtualisatie- en cloudbedrijf. Momenteel draait VMware ongeveer 4,7 miljard dollar, schrijft The Register.

Software-ambities van chipmaker

De snelle overgang naar abonnementen is aangekondigd door Broadcom-topman Tom Krause, die president is van de softwaregroep van het bedrijf. Hij heeft dit medegedeeld in een conference call over de financiële resultaten, en de overname van VMware. Die koop is naar verluidt in rap tempo gerealiseerd: volgens bronnen van de Financial Times was de deal binnen twee weken gerealiseerd. De twee hoogste bazen van Broadcom en Dell (respectievelijk Hock Tan en Michael Dell) hadden direct contact over de overname. Dell heeft VMware in november vorig jaar verzelfstandigd, maar de vorige eigenaar bezat nog wel 40% van de aandelen.

Broadcom verklaart dat het zeker van plan is om te blijven investeren in het portfolio van VMware, wat betreft sleutelproducten. Met de deze koop krijgt de Amerikaanse chipproducent voor zijn software-ambities een verkooporganisatie plus ecosysteem aan kanaalpartners (distributeurs, resellers). Eerder heeft Broadcom meer software in huis willen halen door enterpriseleverancier CA Technologies en securityleverancier Symantec over te nemen.

CA, Symantec, Qualcomm, NXP

Eerstgenoemde is echter afgekeurd op gronden van (Amerikaanse) nationale veiligheid, want Broadcom was toen nog Singaporees. De softwarekoop van beveiligingsbedrijf Symantec is wel doorgegaan. Daarnaast heeft Broadcom geprobeerd meer chipmacht te krijgen door ARM-chipreus Qualcomm te kopen, waarbij het Nederlandse NXP indirect ook was betrokken. Die beoogde overname is uiteindelijk afgeketst.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in