Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister pakt 5G-frequentie af van satellietbedrijf Inmarsat

Door een slepende ruzie met een satellietbedrijf dreigt opnieuw vertraging bij de uitrol van 5G in Nederland. Om dat te voorkomen, pakt demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) de frequentie van het bedrijf af.

Demissionair minister Micky Adriaansens
Rijksoverheid

Dat is nodig omdat er een patstelling is ontstaan in het conflict met Inmarsat, aldus de demissionair minister. Dat bedrijf gebruikt al decennialang de 3,5 GHz-frequentieband voor noodoproepen van zeeschepen, die worden opgevangen in het Friese Burum. Die band is echter aangewezen voor 5G.

Inmarsat wilde Burum niet zomaar opgeven en kreeg eerder gelijk van de rechter in een kort geding. Een onafhankelijke commissie adviseerde daarop de verhuizing van het satellietstation naar Griekenland en een vergoeding. Daarmee leek een oplossing gevonden.

Frequentieplan aangepast

Maar Inmarsat vindt de loopduur van de vergunning van de Griekse telecomautoriteiten nu te kort. Die loopt tot eind 2027, maar het bedrijf wil er een die loopt tot en met 2032. Volgens Adriaansens biedt de Griekse vergunning "voldoende zekerheid" dat Inmarsat ook na 2027 verder mag gaan.

Ze vindt de eisen van Inmarsat onredelijk en grijpt daarom in. Ze kondigt in een brief aan de Kamer aan dat de 3,5 GHz-band vanaf 1 februari volgend jaar niet meer mag worden gebruikt voor noodoproepen van zeeschepen. Ze verandert daarvoor het Nationaal Frequentieplan.

"Het ontbreken van overeenstemming kan er niet toe leiden dat de implementatie van de uitrol van 5G in Nederland voor onbepaalde tijd moet worden uitgesteld", vindt de minister. Inmarsat vraagt volgens haar om garanties die "nergens in Europa kunnen of zullen worden gegeven".

Flinke vertraging

De verhuizing van het station van Burum naar Griekenland bevindt zich al in een vergevorderd stadium. De bouw van het satellietgrondstation is al afgerond en de laatste configuratietesten vinden op dit moment in Griekenland plaats.

Door de ruzie heeft de uitrol van 5G al flinke vertraging opgelopen. Zo is nog steeds niet duidelijk wanneer de nieuwe vergunningen voor razendsnel mobiel internet worden geveild. Dat moet minimaal 176 miljoen euro opbrengen, liet het kabinet in maart weten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in