Overslaan en naar de inhoud gaan

5 tips voor het kiezen van de juiste serverkast

Een serverkast, ook wel server rack genoemd, zijn kasten die speciaal zijn ontworpen voor het installeren, organiseren en beschermen van al je netwerk apparatuur. Dit zijn de servers zelf, maar ook de routers, modems, switches en andere netwerkapparatuur.
Wil je een server rack kopen, let dan op deze belangrijke punten.

De kasten bieden ook slimme kabelbeheer functies en ze zorgen voor een perfecte luchtdoorvoer, zodat de apparaten in de kast niet oververhit raken. Je merkt al dat het van cruciaal belang is om een goede serverkast te hebben als je een netwerk gaat installeren.

Maar als je je er in verdiept kom je er al snel achter dat er zeer veel mogelijkheden zijn met betrekking tot de formaten en de wanden, maar ook de verschillende onderdelen aan de binnenkant, zoals de legborden, lades, kabel afhandeling en nog veel meer. Wil je een server rack kopen, let dan op deze belangrijke punten.

Welk formaat?
De formaten van de serverkasten variëren voornamelijk in hoogte en diepte. In de breedte zit namelijk veel minder variatie. De hoogte van de serverkast wordt bepaald door het aantal te plaatsen units (U of HE) in het rack en ruimte die een kast onderin en bovenin (of tussen de units in) nodig heeft voor de ventilatie. In de bredere kasten hoeft er geen ruimte tussen de units in te zitten, want daar zit genoeg ruimte aan de zijkant van de units.

De regel is dat 1U = 4,445 cm en op de meeste apparaten die in een serverkast horen te staan, staat het aantal U aangegeven. Zo kan je als koper precies uitrekenen hoe hoog de serverkast moet zijn. Bij de bepaling van de diepte van de kast moet rekening worden gehouden met het diepste apparaat dat in de kast gaat en een aantal centimeters extra ruimte voor de kabels.

De juiste deur en de ventilatie
Zoals bij alle computerapparatuur, moeten de servers altijd goed geventileerd worden. Geen goede ventilatie kan zorgen voor oververhitting, wat weer kan leiden tot het uitvallen van bepaalde onderdelen of van het gehele netwerk.

De meeste kasten worden geleverd met ventilatieopeningen in het dak. Er kan eventueel een ventilator op het dak geplaatst worden om de lucht weg te zuigen. Aan de achterkant van de kasten wordt over het algemeen ook een deur geplaatst met voldoende ventilatieopeningen. Deze deuren zijn ook altijd volledig te openen, zodat je goed bij de achterkant en bij de kabels van het systeem kunt. Er zit ook altijd een slot op deze deuren.

De deuren aan de voorkant kunnen van glas zijn of kunnen, net als de achterdeur, geperforeerd zijn. Een glazen deur is esthetisch gezien wat aantrekkelijker en wordt dus vaak toegepast als er geen servers in kast staat. Dan komt er geen extreme warmte vrij in de kast en is een glazen deur een prima optie. Want ondanks dat de servers zelf altijd over een goede ventilatie beschikken, raden wij altijd aan om een geperforeerde voordeur te nemen als er wel één of meerdere servers in het server rack staan.

Hou de kast netjes
Een veel voorkomende fout is dat er erg slordig om wordt gesprongen met de kabels. En om de kast netjes te houden en zo de kans op beschadigingen te voorkomen zijn er meerdere kabelbeheer hulpmiddelen beschikbaar; denk bijvoorbeeld aan kabelgoten, tie rips en patch panelen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in