Overslaan en naar de inhoud gaan

IT’er moet tijdens sollicitatie vragen naar inkomenszekerheid

“Er is een groot tekort aan IT’ers en de werkdruk in de IT-sector ligt hoog. Dat is door het vele thuiswerken door corona alleen maar toegenomen. Daarmee liggen stress en burn-out op de loer.” Dit zegt Lidia van Disseldorp, Adviseur Inkomensverzekeringen bij Centraal Beheer.
“Het voorkomen van inkomensterugval, toont goed werkgeverschap”

Van Disseldorp spoort werkgevers daarom aan om een WIA Aanvullingsverzekering af te sluiten zodat medewerkers bij arbeidsongeschiktheid niet met een inkomensterugval te maken krijgen. “Je ziet dat werkgevers moeite hebben om vacatures te vullen. Bij sollicitatieprocedures concurreren zij dan ook wel met elkaar met bijvoorbeeld pensioenregelingen of leaseauto’s. Maar als je goed werkgeverschap wilt tonen, is het bijna noodzakelijk dat je zorgt dat medewerkers een stuk inkomenszekerheid bij arbeidsongeschiktheid hebben. Eigenlijk zouden sollicitanten er bij hun sollicitatiegesprek naar moeten vragen”, zegt zij.

Ruim één op de tien IT-ers vindt werkdruk te hoog
Aan u als werkgever de uitdaging om medewerkers gezond en betrokken te houden. Maar wat als uw medewerker toch uitvalt? Wat moet u regelen? Hoe verkleint u de kans op uitval bij uw medewerkers? Lees de 5 tips in de whitepaper van Centraal Beheer. Download de gratis whitepaper.

Jonge doelgroep
Want IT’ers kunnen eisen stellen, vindt Van Disseldorp. “Het zegt iets over een werkgever als hij dit goed heeft geregeld. Je zegt als werkgever eigenlijk ‘Ik zorg ook voor jou als het niet goed met je gaat’. Bovendien bestaat de IT-populatie uit een relatief jonge doelgroep. Op het moment dat zij zich begeven op de huizenmarkt, hebben zij een werkgeversverklaring nodig. Daar staat ook een vraag in over de regeling die de werkgever treft bij arbeidsongeschiktheid. Dus dit soort keuzes van de werkgever werken ook in je privéleven door”,

En juist dat realiseren veel IT’ers zich vaak niet. Dat geldt ook voor de inkomenskloof waar zij mee te maken kunnen krijgen bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Van Disseldorp: “Uiteraard keren de meeste mensen na ziekte gewoon terug op de werkvloer, maar helaas zal statistisch gezien ook een aantal van hen in de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) terechtkomen. Voor hen geldt dat ze er in inkomen aanzienlijk op achteruit zullen gaan. In het eerste jaar is de werkgever verplicht om 100 procent van het loon door te betalen en in het tweede jaar 70 procent. Wordt deze persoon door UWV na 2 jaar ziekte voor 35 procent of meer arbeidsongeschikt verklaard, dan komt deze persoon in de WIA terecht. Doordat het merendeel gedeeltelijk arbeidsongeschikt wordt verklaard, vallen zij enorm terug in besteedbaar inkomen, soms tot bijstandsniveau.”

Agile Salesforce consultancybedrijf BridginIT heeft een WIA Aanvullingsverzekering afgesloten bij Centraal Beheer. Hendrik Jan van Ewijk, managing partner bij BridginIT vertelt wat zijn afweging is. “Ons risico bij arbeidsongeschiktheid van een werknemer is eigenlijk niet te verzekeren. Want als er bij ons een werknemer uitvalt, lopen wij omzet mis. Wij hebben deze werkgeverspolis dus puur afgesloten omdat wij een goede werkgever willen zijn. Het geeft werknemers rust als ze weten dat zij niet na hoeven te denken over wat er gebeurt als zij onverwacht arbeidsongeschikt raken. Wij kunnen hen hiermee helemaal ontzorgen, want het biedt transparantie over hun salariszekerheid. Dat moet ook in de IT. Je moet niet beknibbelen op secundaire arbeidsvoorwaarden. Daar willen IT’ers niet over nadenken.”

Fiscaal aftrekbaar
De WIA Aanvullingsverzekering biedt bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid altijd een aanvulling tot minimaal 70 procent van het laatst verdiende salaris tot aan de AOW-leeftijd. Dit geeft zowel werknemer als werkgever rust. Dat het duur zou zijn, betwist Van Disseldorp met een voorbeeld. “Bij een salaris van 35.000 euro zijn de kosten ongeveer €16,- per maand, maar de premie is ook nog fiscaal aftrekbaar.

Mensen sluiten vaak een annuleringsverzekering af wanneer zij een vakantie boeken om er zeker van te zijn dat als er iets gebeurt zij in ieder geval de investering in hun vakantie terugkrijgen. Dat gaat dan misschien om een bedrag van vier tot 5000 euro. Maar je inkomen is niet verzekerd. Dat is toch gek?”

Uiteraard wil je in eerste instantie niet dat een werknemer in deze situatie terecht komt. Daarom begeleidt Centraal Beheer werkgevers bij het in kaart brengen van bijvoorbeeld het verzuim. “Met name door het vele thuiswerken hebben mensen minder verbinding met hun leidinggevende of collega’s. Ik vraag werkgevers: ‘Heb jij zicht op die mensen? Durf je het gesprek aan te gaan met mensen die veel ziek zijn?’. Het draait er om een open gesprek te voeren. Als je er op die manier achter komt dat een werknemer op zijn tenen loopt, kun je daar op inspelen voordat diegene voor langere tijd uitvalt”, besluit Van Disseldorp.

WIA calculator
Wil je weten hoe jij ervoor staat als je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zou raken? Check de WIA calculator en reken het uit.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in