Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom 2023 een goed jaar is om je IT-bedrijf te verkopen

Daarom is 2023 een goed jaar om je IT-bedrijf (gedeeltelijk) te verkopen. En dit zijn de drie redenen.
Van alle sectoren is de IT-branche erg gewild op de overnamemarkt.

Veel ondernemers komen jaarlijks op een strategische tweesprong te staan: gaan ze verder met het bedrijf zoals afgelopen jaar of moet er ‘iets’ gebeuren? Voor zo’n 700 eigenaren van een IT-bedrijf was dat ‘iets’ afgelopen jaar de verkoop van hun bedrijf, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Een bekend gezegde in de IT-wereld is ‘eten of gegeten worden’; of je bent de partij die overnames doet of je bent de partij die wordt overgenomen. Er is al jaren een consolidatieslag gaande in de IT-branche en ook voor 2023 lijkt die trend zich alleen maar door te zetten. Dat klinkt wellicht vreemd, want er heerst momenteel een economisch onzekere tijd. Maar van maandelijkse recordinflatie, torenhoge energieprijzen en het personeelstekort lijkt de IT-branche zich weinig aan te trekken en stoomt ‘gewoon’ door. Daarom is 2023 een goed jaar om je IT-bedrijf te verkopen.

1. IT-bedrijven meeste waard
Van alle branches zijn bedrijven in de IT-dienstverlening en software-ontwikkeling het meeste waard, blijkt uit de Overname Barometer. Zo geldt voor deze sector momenteel een EBITDA-multiple van 6,5. Dat betekent dat een IT-bedrijf gemiddeld wordt gewaardeerd op 6,5 x bruto jaarwinst. Ter vergelijking: de gemiddelde multiple voor het totale Nederlandse MKB is 4,85.

Er zijn een aantal fundamentele trends die zorgen voor de hoogste waardering van alle sectoren, zoals marktconsolidatie, het verwerven van intellectueel eigendom en IT-talent. Maar met name de coronacrisis heeft het belang van onder andere remote werken en de digitale transformatie bij veel organisaties bewezen. Daardoor is de IT-sector al jaren de parel op de MKB-overnamemarkt.

2. (Heel) veel geld bij investeerders
Die hoge waardering voor IT-bedrijven moet uiteraard ook uitbetaald worden. En laat nou net bij veel investeerders het geld tegen de plinten klotsen. De afgelopen jaren hebben Nederlandse investeringsmaatschappijen ontzettend veel kapitaal opgehaald, dat geïnvesteerd moet worden in het MKB. En momenteel wordt er vooral uitgekeken naar IT-bedrijven die grotendeels crisisbestendig zijn én een fors groeipotentieel hebben.

Deze investeerders stappen in een (wat groter) IT-bedrijf, om daarna via een buy-and-build-strategie dit platformbedrijf versneld uit te bouwen. Wanneer je als ondernemer verder wil groeien, is deze stap een optie. Via een zogeheten pre-exit verkoop je een gedeelte van je aandelen aan een investeringsmaatschappij, om samen verder te groeien. Zo heb je al een stuk van de waarde van je bedrijf verzilverd én kun je blijven ondernemen. Sterker nog: wanneer je het resterende deel van je aandelen in de toekomst verkoopt, is dit een stuk meer waard door de groei die is gerealiseerd.

3. Internationale koper, hogere multiple
Geen enkele branche is meer gebonden aan grenzen, maar de IT-sector is bij uitstek een wereldwijde markt. Het fenomeen van buitenlandse kopers - zowel strategische partijen als investeringsmaatschappijen - van Nederlandse bedrijven is flink in opkomst. Daarbij hebben deze buitenlandse kopers een sterke overnamedrang richting Nederland, want ons land is een ideaal startpunt voor bijvoorbeeld het veroveren van andere Europese landen.

Er kleeft nog een voordeel aan een buitenlandse koper: de multiple ligt in andere landen hoger dan in Nederland. Zo wordt er voor IT-bedrijven in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland (8,4), Frankrijk (7,5) en in het combinatiegebied Verenigd Koninkrijk en Ierland (8,2) fors meer betaald. De verschillen in deze EBITDA-multiples stimuleren grensoverschrijdende deals.

Toch liever zelf verder groeien?
Wil je het stokje nog (lang) niet overdragen en zie je nog veel kansen om met je eigen bedrijf te groeien? Dan kun je ook zelf een ander IT-bedrijf overnemen. Via een overnameplatform als Brookz kun je veel bedrijven te koop vinden. Want grote bedrijven wisten het altijd al: een onderneming laten groeien door een overname is sneller, goedkoper en veel minder riskant dan op eigen kracht expanderen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in