1 op 3 overheidswebsites schendt na jaar nog wet
Zo’n 34% van de overheidswebsites voldoet nog niet aan de wettelijke verplichtingen. Slechts 4% van de websites is aantoonbaar toegankelijk voor de 4,5 miljoen mensen met een functiebeperking. Deze slechte scores komen naar voren uit de data van het register van toegankelijkheidsverklaringen en andere openbare bronnen van de Nederlandse overheid die zijn opgenomen in de Monitor digitale toegankelijkheid 2021.
De toegankelijkheidseisen zijn sinds 23 september 2020 wettelijk verplicht voor Nederlandse overheidsinstanties. Bij de invoering voldeed slechts 7% van de websites aan de wet. Nu is dat 24%. Uiteindelijk voldoet slechts 4% aan álle gestelde normen. Dat houdt in dat er toegankelijkheidsonderzoek is uitgevoerd en dat er daarna maatregelen zijn getroffen om de gevonden problemen op te lossen. Een jaar geleden was dit nog 1%.
'Leeft te weinig bij bestuur'
Zo'n 34% van de websites is nog niet in het register met verklaringen opgenomen, waardoor het onduidelijk is hoe zij ervoor staan met hun mate van toegankelijkheid. Onderzoeker Jules Ernst: “Het ontbreken van een formele online verklaring is een teken dat digitale toegankelijkheid niet als erg belangrijk wordt gezien. Het belang van toegankelijkheid leeft vaak wel op de werkvloer, maar helaas nog steeds te weinig als bestuurlijke verantwoordelijkheid.”
Ook buiten de overheid moet er nog een hoop werk verzet worden. Meer dan de helft van de websites van aanbieders van essentiële diensten heeft duidelijke tekortkomingen op het gebied van digitale toegankelijkheid. Dat blijkt uit onderzoek van fullservice WordPress-bureau Stuurlui, dat 119 aanbieders van onder meer energie, water, verzekeringen, hypotheken en vervoer onder de loep nam.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee