Overslaan en naar de inhoud gaan

'In 2017 weer Nokia-telefoons'

Nokia Technologies heeft investeerders deze week verzekerd dat het volgend jaar onder de merknaam Nokia weer met smartphones op de markt komt. De toestellen zullen geproduceerd worden door Foxconn. Het Finse HMD is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, de marketing en verkoop van de Nokia-smartphones en bijbehorende accessoires. HMD heeft een licentie voor 10 jaar om het Nokia-merk te kunnen gebruiken en zal de komende drie jaar minstens 500 miljoen euro investeren in marketing.
Microsoft Nokia feature phones
© Microsoft
Microsoft

HMD werd dit voorjaar opgericht door een paar Nokia-veteranen.

Verwacht wordt dat Nokia drie Android-modellen uitbrengt en ze presenteert op het Mobile World Congres.

Nokia was jarenlang de marktleider in mobiele telefoons, maar kon de introductie van smartphones niet goed bijbenen. Microsoft kocht in 2014 het onderdeel van Nokia dat zich richtte op de productie van mobiele telefoons. Dat werd echter bepaald geen groot succes. Dit jaar heeft Microsoft daarom een deel van die mobiele telefoonpoot verkocht aan HMD, dat speciaal voor dit doel is opgericht.

Voorlopig verdient Nokia Technologies vooral aan de licenties op zijn patenten. Het bedrijf heeft in totaal ruim 31.000 patenten. Een groot deel daarvan heeft het verkregen door de overname van Alcatel Lucent. Zo’n 10.000 zijn afkomstig van het oorspronkelijke Nokia.

Nokia Technologies heeft investeerders gemeld dat het dit jaar zo’n 800 miljoen euro aan licentievergoedingen ontvangt van bedrijven als Apple, Qualcomm en Samsung. Daarvoor heeft het nog maar 30 procent van zijn totale bestand aan patenten benut. De resterende patenten zouden nog een jaarlijkse stroom inkomsten kunnen opleveren van rond de 300 miljoen euro, volgens Nokia.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in