Management

Carriere
bankroet

30 procent minder faillissementen in IT

Daling bijna tweemaal zo sterk als in volle breedte van Nederlandse economie

© CC0 Pixabay,  terimakasih0
12 januari 2017

Daling bijna tweemaal zo sterk als in volle breedte van Nederlandse economie

Het aantal failissemnenten in de sector IT & Communicatie is vorig jaar met 30 procent afgenomen. Dat is bijna tweemaal zo'n sterke afname als in de Nederlandse economie als geheel.

Afgelopen jaar zijn in Nederland 5287 bedrijven failliet gegaan. Dat is 17 procent minder dan in  2015. Dat blijkt uit tellingen van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. De grootste afname van het aantal faillissementen in vergelijking met 2015 noteert Graydon in de sectoren (Afval)water (-47%) en Cultuur, sport en recreatie (-47%). Ook in de Energiebranche (-33%), Landbouw (-31%), IT & Communicatie (-30%) en Bouw (-30%) nam het aantal  faillissementen af.

0,16 procent IT-bedrijven haalde jaarwisseling niet

De groot- en detailhandel kenden de meeste faillissementen, maar in die sectoren zijn ook heel veel - en vaak jonge - ondernemingen actief. Kijkende naar het aantal faillissementen per 100 bedrijven in een sector (de zogeheten faillissementsratio) komt de sector (Afval)water als naar omvang het hardst getroffen uit de bus. De faillissementsratio zou hier op 0.61% zijn uitgekomen, na 1.07% in 2015. Ook in de Horeca ging het met een failissementsratio van 0.50% weliswaar beter dan in 2015, maar nog steeds niet best. De sector IT & Communicatie kwam er met een 0,16% (160 faillissementen onder 101.863 bedrijven) genadig vanaf. In 2015 bedroeg de faillissementsratio nog 0,23%. De sector met de laagste faillissementsratio is de sector Cultuur, Sport en recreatie. De overall faillissementsratio voor de Nederlandse economie als geheel bedroeg in 2017 0,19%

Overijssel en Friesland meest geraakt

Op regionaal niveau signaleert Graydon dat in de provincie Zuid-Holland de meeste bedrijven (1.023) failliet gingen. In elke provincie was sprake van een afname van het aantal faillissementen, behalve in Friesland. Een observatie die enigszins wordt gerelativeerd door het gegeven dat de daling van het aantal failissemeneten vorig jaar juist in deze provincie het grootst was. Nu waren in de provincies Flevoland (-44%), Groningen (-41%) en Drenthe (-32%) de dalingen ten opzichte van een jaar eerder het serkst.

De provincies Overijssel en Friesland zijn in 2016 het zwaarst door faillissementen getroffen; daar gingen 0,26 procent van de bedrijven failliet. De provincie Groningen heeft naar omvang relatief het minst te lijden onder faillissementen. In deze provincie gingen slechts 0,14 procent van de actieve bedrijven failliet.

Prognose 2017

Bedrijfsinformatiespecialist Graydon ziet dat de dalende trend zich doorzet in het nieuwe jaar. Weliswaar daalt het aantal faillissementen steeds minder hard, maar we kunnen in 2017 de bodem van het aantal faillissementen wat we zagen in 2008 (4.905 faillissementen) doorbreken. Deze prognose wordt mede versterkt door de toenemende financiële gezondheid van het Nederlandse bedrijfsleven.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.