Management

Infrastructuur
München - stadsbeeld

Afscheid van Linux in München stap dichterbij

Voorstanders open source lijken Linux-showcase te verliezen na stemming in gemeenteraad München.

17 februari 2017

Voorstanders open source lijken Linux-showcase te verliezen na stemming in gemeenteraad München.

De beslissing om over te stappen op Windows 10 is formeel nog niet genomen. Maar de gemeenteraad van München heeft formeel wel de beslissing genomen om een migratieplan op te laten stellen in voorbereiding op een definitief besluit.

Zoals eerder bericht overweegt München sterk om afscheid te nemen van Limux, de Linux-variant die het voor de gemeente heeft laten ontwikkelen. Drijvende kracht achter die stap is burgemeester Dieter Reiter, een warm voorstander van het gebruik van Microsoft-software. In de gemeenteraad hebben Reiter en zijn medestanders inmiddels een meerderheid, lijkt het.

De beslissing om over te stappen is feitelijk nog niet genomen. De gemeenteraad wil eerst meer inzicht in de kosten van de overstap. Maar met de opdracht om die kostenschatting te maken als onderdeel van een migratieplan, sorteert München wel voor op de te nemen beslissing.

Over die kosten kan nog een fel debat losbarsten. Het Duitse Golem.de berichtte eerder dat overstappen eenmalig 6 miljoen euro en vervolgens 1 miljoen euro per jaar zou kosten. Dat ontleent de site aan een niet openbaar gemaakt deel van een onderzoek van Accenture. Die bedragen zijn nog zonde de kosten van nieuwe hardware, training en dergelijke. Tegenstanders van de terugkeer naar Windows vrezen, dat de rekening uiteindelijk oploopt tot 17 miljoen euro of meer. Of een dergelijk bedrag voor de gemeenteraad in zijn huidige constellatie acceptabel is, is onduidelijk

Overstappen op Windows is niet het enige speerpunt in de plannen van de gemeenteraad met IT. De raad wil ook de IT-functie anders gaan inrichten. De verschillende onderdelen van de gemeente zouden weer een eigen IT-functie moeten krijgen, de huidige centrale afdelingen zouden geconcentreerd moeten worden in een apart bedrijf onder controle van de gemeente. 

 Het is onduidelijk op welke termijn de beslissing over het lot van Limux valt.

 

Lees meer over Management OP AG Intelligence
2
Reacties
Pieter 20 februari 2017 14:38
Anoniem 19 februari 2017 10:09
Reactie toevoegen