Overslaan en naar de inhoud gaan

AI maakt Super Mario na door naar het spel te kijken

Kunstmatige intelligentie kan computerspelletjes als Super Mario namaken door er alleen maar naar te kijken. Dat blijkt uit onderzoek van het Georgia Institute of Technology, schrijft The Verge.
© Pexels.
Pexels.

Meestal kijkt kunstmatige intelligentie naar hoe de mens een computerspel speelt – daarna speelt het systeem het computerspel tegen de mens. Denk bijvoorbeeld aan AlphaGo van Google die het bordspel GO van de Go-kampioen won. De onderzoekers van Georgia Tech proberen de computer juist uit te leggen hoe videospelletjes werken.

Leren door te kijken

De kunstmatig intelligente systemen waarmee de onderzoekers van Georgia Tech werkten hebben geen toegang tot de code van het spel. De AI leert door naar het spel - de onderzoekers gebruiken Mega Man, Super Mario Bros en Sonic The Hedgehog - te kijken.

Een beetje hulp krijgt de computer wel: de onderzoekers geven het systeem een set met karakters uit het spel en een set met concepten over de positie van de objecten en hun snelheid. Deze informatie gebruikt het systeem om te analyseren wat het zien krijgt.

Vervolgens analyseert het systeem het spel frame voor frame, categoriseert het wat het ziet en onderzoekt het of er regels zijn die bepaalde acties verklaren. Deze regels worden geëxporteerd of geconverteerd in programmeertaal waarmee het spel uiteindelijk wordt nagemaakt.

Alleen 2D

Momenteel werkt het systeem alleen 2D, het heeft nog te veel hulp van de mens nodig om al 3D-spellen te maken. De kopieën die de AI van de spelletjes maakt zijn niet perfect, maar er valt wel mee te werken, schrijft The Verge.

Volgens de onderzoekers kan de techniek in de toekomst gebruikt worden voor kunstmatige intelligente systemen om vat te krijgen op hoe mensen de wereld zien. Dat is natuurlijk veel complexer dan Super Mario, maar niet ondenkbaar, zeggen de onderzoekers tegen The Verge.

Multi-player

Gisteren werd al bekend dat je nu ook met meerdere mensen tegelijk Super Mario 64 kunt spelen. Je kunt nu in plaats van met Mario ook met bijvoorbeeld Yoshi of Luigi spelen en met meerdere spelers tegelijk missies afronden.

via GIPHY

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in