Overslaan en naar de inhoud gaan

Als Microsoft belt ... meteen ophangen!

De politie waarschuwt voor oplichting via de zogenoemde Microsoft-scam. Maar liefst achthonderd mensen werden in de eerste helft van dit jaar de dupe van oplichting In heel 2016 waren het er 1100.
telefoonhoorn
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Vanuit het buitenland belt een Engelssprekende 'Microsoft-medewerker’ die zogenaamd computerproblemen wil verhelpen. "Er zijn problemen met uw computer. Wij willen die graag voor u oplossen.’’ Het is het begin van een oplichtingspoging die al veel mensen geld heeft gekost.

In totaal zijn slachtoffers honderdduizenden euro’s kwijt. Eén persoon ging voor meer dan 70.000 euro het schip in, aldus de politie. Volgens de politie gaat het vaak om een beller met een licht Indiaas accent.

Een veel voorkomende methode is om slachtoffers software te laten installeren. Daarmee neemt de oplichter de computer over om de problemen zogenaamd te verhelpen. Voor de werkzaamheden vragen de oplichters veel geld, bijvoorbeeld in de vorm van iTunes-tegoedkaarten. Soms krijgen de oplichters toegang tot internetbankieren. Op de site nos.nl vertelt een slachtoffer, hoe dat in zijn werk gaat.

De Microsoft-scam wordt al jaren in praktijk gebracht. Microsoft zelf waarschuwde er al in 2012 voor, en toen al deed het oplichterstrucje al een aantal jaren de ronde. Enkele jaren terug melde Microsoft dat dit soort scammers wereldwijd miljoenen slachtoffers maakt bij zijn klanten en klanten van andere softwareleveranciers.

De politie adviseert mensen die gebeld worden door een "Microsoft-medewerker’’ direct op te hangen.

Woensdag presenteerde het National Security Center het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN 2017). Eén van de bevindingen daarin is dat de weerbaarheid van Nederlanders achterblijft bij de groeiende dreiging. De Microsoft-scam is daar een voorbeeld van.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in